Οδηγός αγοράς για βέρες (2017)

Οδηγός αγοράς για βέρες

Δύσκολα μπορεί να βρεθεί κόσμημα με συμβολική αξία τόσο μεγάλη όσο αυτή που έχουν οι βέρες. Τα στατιστικά μιλούν από μονά τους: Σύμφωνα με έρευνες, οι βέρες που κατασκευάζονται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ απαιτούν την εξόρυξη δεκαεπτά τόνων χρυσού. Προφανώς, λοιπόν, οι άνθρωποι βρίσκουν μεγάλη αξία σε αυτά τα δαχτυλίδια και συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό του γάμου τους για να επιλέξουν τα κατάλληλα.

Αν βρίσκεστε σε φάση αναζήτησης των ιδανικών βερών για εσάς και τον/την σύντροφό σας, ίσως να έχετε κάπως μπερδευτεί από την ποικιλία των επιλογών. Μην ανησυχείτε. Πάμε να δούμε μαζί μερικές συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.

Το πρώτο που καλείστε να κάνετε πριν την επίσκεψή σας σε ένα κοσμηματοπωλείο —ηλεκτρονικό και μη— είναι να ορίσετε ένα budget για τη συγκεκριμένη αγορά. Θα σας προτείναμε να υπολογίζετε ένα 3% με 4% από το συνολικό κόστος του γάμου σας. Οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να αυξομειώσουν το κόστος μίας βέρας είναι οι εξής: υλικό (χρυσός, ασήμι, πλατίνα κτλ.), αριθμός καρατιών, βάρος και επιπλέον λεπτομέρειες (λ.χ. σκαλιστό σχέδιο).

Ένας δεύτερος παράγοντας που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι η καθημερινότητά σας. Οι βέρες είναι κοσμήματα που υφίστανται συνεχή κακομεταχείριση αφού βρίσκονται συνεχώς στο χέρι σας. Φροντίστε, λοιπόν, να καταλήξετε σε ένα υλικό το οποίο θα είναι ανθεκτικό στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Επίσης, μην παραμελήσετε την άνεση. Επιλέξτε τη διάμετρο που θα εφαρμόζει καλά στο δάχτυλό σας και που δεν θα σας εμποδίζει. Μην διστάσετε να επενδύσετε λίγα χρήματα παραπάνω ώστε η βέρα σας να είναι ανατομική, δηλαδή η εσωτερική της περίμετρος να είναι στρόγγυλη. Οι ανατομικές βέρες γλιστράνε πιο εύκολα σε δάχτυλα με χοντρό κόκαλο.

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι το προσωπικό σας γούστο. Σας αρέσουν τα διακριτικά ή τα περισσότερο πομπώδη κοσμήματα; Τα μοντέρνα ή τα κλασικά; Τα μονόχρωμα ή τα δίχρωμα; Η άλλοτε καθολική τάση της κλασικής, χρυσής βέρας αρχίζει πλέον να αμφισβητείται και πλέον μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας περισσότερο ελεύθερη. Ωστόσο, καλό θα ήταν να θυμάστε ότι οι βέρες δεν είναι ένα κόσμημα με έντονο στιλιστικό ρόλο. Συνεπώς, θα σας συμβουλεύαμε να επιλέξετε χρώματα και σχέδια που να είναι σχετικά διαχρονικά.

Ερχόμενοι στις επιλογές παραμετροποίησης που έχετε, πρώτη και κύρια είναι το σχήμα διατομής. Εκτός από την τυποποιημένη στρογγυλή βέρα, υπάρχει επίσης η τετράγωνη, η κυλινδρική, η κοίλη και η μισοστρόγγυλη. Για την ιστορία, η κυκλική διατομή είναι η παλαιότερη αφού έχει ως πιθανή καταγωγή την αρχαία Αίγυπτο του 2800 π.Χ. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, το κυκλικό σχήμα της βέρας συμβόλιζε την αέναη, χωρίς αρχή και τέλος, ένωση των νυμφευμένων. Το κενό στο κέντρο συμβόλιζε την πόρτα, το άνοιγμα προς ένα κοινό άγνωστο μέλλον για το ζευγάρι.

Η δεύτερη δυνατότητα παραμετροποίησης που έχετε αφορά το μέταλλο. Ήδη έχουμε γράψει δύο λόγια σχετικά με αυτό. Ας προσθέσουμε ότι μερικές φορές οι βέρες κατασκευάζονται και από βολφράμιο, τιτάνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι για μεγαλύτερη αντοχή καθώς και ότι τα 14 καράτια είναι ο κανόνας στις χρυσές βέρες. Περισσότερα καράτια σημαίνει μεγαλύτερη μαλακότητα του μετάλλου και άρα μειωμένη ανθεκτικότητα.

Ο τρίτος παράγοντας παραμετροποίησης σχετίζεται με τις επιπλέον λεπτομέρειες. Όπως έχει αναφερθεί, μπορείτε να επιλέξετε μία βέρα με σκαλιστό σχέδιο. Επιπλέον, μπορείτε να καθορίσετε και το φινίρισμα. Οι περισσότερες βέρες έχουν γυαλιστερή επιφάνεια. Παρόλα αυτά, μπορείτε να τις παραγγείλετε και με ματ (μη γυαλιστερή), ζαγρέ/σαγρέ (τραχιά) ή σφυρήλατη (γυαλιστερή με αντανάκλαση του φωτός από κάθε κατεύθυνση) υφή. Τέλος, αν επιθυμείτε τη μέγιστη πρωτοτυπία στο στυλ σας, διαθέσιμες είναι βέρες με δύο χρώματα μετάλλου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες βέρες που έχουμε στο κατάστημά μας.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε. Καλές αγορές!

Βέρες