Οδηγός αγοράς γυναικείου κρεμαστού/κολιέ

Γυναίκα

Τα σκουλαρίκια μπορεί να κρύβονται ανάμεσα στα μαλλιά σας. Τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια να χάνονται κάτω από τα μακριά μανίκια της μπλούζας. Ένα κρεμαστό, όμως, θα βρίσκεται πάντα ακριβώς στο επίκεντρο και θα τραβά τα βλέμματα. Το αν θα τα τραβά θετικά ή αρνητικά είναι το μεγάλο στοίχημα.

Μολονότι κρεμαστά μπορείτε πλέον να βρείτε σε μία πληθώρα καταστημάτων, τα κοσμηματοπωλεία δεν παύουν να αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή όταν θέλετε ένα κολιέ όμορφο, χρηστικό και ανθεκτικό στο χρόνο.

Ένα κρεμαστό αποτελείται προφανώς από δύο βασικά μέρη: το κυρίως κόσμημα και την αλυσίδα. Παρόλο που τα δύο αυτά μέρη θα αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο, υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται ξεχωριστά υπόψιν κατά την αγορά του καθενός από αυτά.

Εστιάζοντας, αρχικά, στο ίδιο το κρεμαστό, η πρώτη απόφαση που καλείστε να πάρετε αφορά το υλικό. Τα περισσότερα γυναικεία κρεμαστά που πωλούνται στα κοσμηματοπωλεία κατασκευάζονται από κίτρινο, λευκό και ροζ χρυσό, ανοξείδωτο ατσάλι ή χαλκό. Μπορείτε, έτσι, να αγοράσετε ένα κόσμημα που να ταιριάζει με το χρώμα και το στυλ της γκαρνταρόμπας σας. Σε γενικές γραμμές ο κίτρινος χρυσός έχει συνδεθεί με την πολυτέλεια και την επισημότητα —καλό θα ήταν να συνοδεύει, λοιπόν, ανάλογο ντύσιμο— ενώ ο ροζ χρυσός με τη νεανική ηλικία και το πιο χρωματιστό ντύσιμο. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η επιλογή του μετάλλου δεν πρέπει να καθορίζεται μόνο από το γούστο σας αλλά και από την υγεία σας. Μην ξεχνάτε ότι πολλά χρυσά κοσμήματα είναι αναμεμιγμένα με νικέλιο, υλικό που προκαλεί αλλεργίες σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Άλλα υλικά από τα οποία μπορεί να είναι φτιαγμένο ένα κρεμαστό είναι το σμάλτο, το φίλντισι και φυσικά το λαμπερό ορυκτό ζιργκόν. Αν και τα καράτια (βάρος χρυσού) είναι αυτά που κυρίως καθορίζουν την τιμή του κοσμήματος, τα υπόλοιπα υλικά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του κόστους κατασκευής του άρα και της τιμής πώλησής του.

Μία αγαπημένη υποκατηγορία κρεμαστών είναι τα κολιέ με χάντρες ή πέρλες. Τα κοσμήματα αυτού του είδους συνηθίζεται να κοσμούν μακριούς λαιμούς. Είναι κατασκευασμένα από μαργαριτάρια, γυαλί, ημιπολύτιμους λίθους ή και πλαστικό. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στα ομογενή (όλες οι χάντρες έχουν το ίδιο μέγεθος), στα βαθμιαία (οι χάντρες μεγαλώνουν όσο απομακρυνόμαστε από το λαιμό) και στις «σαλιάρες» (κολιέ με τρεις τουλάχιστον κυρτές, διαδοχικές σειρές από χάντρες, καθεμία μακρύτερη από την προηγούμενη).

Μία κατηγορία από μόνα τους είναι τα διαμαντένια κρεμαστά, μονόπετρα και μη. Πρόκειται αναμφίβολα για κοσμήματα που θα κρατήσετε για χρόνια. Προτού αγοράσετε κάποιο από αυτά, ας έχετε στο νου σας τους τέσσερις βασικούς παράγοντες ποιότητας ενός διαμαντιού. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον ακριβή αριθμό των διαμαντιών που φέρει το κρεμαστό καθώς αυτός καθορίζει αισθητά την τιμή. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα κρεμαστά που συνδυάζουν διαφανή διαμάντια με σκουρόχρωμους πολύτιμους λίθους. Όσον αφορά τα μονόπετρα, συνηθέστερα είναι τα κρεμαστά με στρόγγυλη διαμαντόπετρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές υλικού και σχήματος.

Το δεύτερο μέρος του κρεμαστού, η αλυσίδα, καλό θα ήταν να τύχει εξίσου μεγάλης προσοχής. Οι αλυσίδες κυκλοφορούν στην αγορά σε μία πληθώρα σχεδίων, όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα.

πηγή: alwaysbelisting.wordpress.com

Φυσικά, αν θέλετε πραγματικά να ξεχωρίσετε, η χρυσή αλυσίδα είναι σχεδόν μονόδρομος. Όπως με το κυρίως κόσμημα, έτσι και εδώ σας προτρέπουμε να δώσετε έμφαση στα καράτια. Να θυμάστε ότι ο χρυσός πολλών καρατιών είναι περισσότερο εύπλαστος άρα και πιο επιρρεπής σε γρατζουνιές κτλ.

Η δεύτερη παράμετρος που θα πρέπει να έχετε στο νου σας έχει να κάνει με το μήκος της αλυσίδας. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα βασικά μήκη των αλυσίδων για γυναικεία κοσμήματα.

30 cm Κολάρο: Φοριέται γύρω από το λαιμό.
36 cm Choker: Φοριέται γύρω από το λαιμό.
41 cm Choker: Φοριέται στη βάση του λαιμού.
46 cm Μήκος «πριγκίπισσας»: Φοριέται στο ύψος της κλείδας των ώμων.
51 cm Μήκος «απογευματινό»: Φοριέται λίγο κάτω από την κλείδα των ώμων.
56 cm Φοριέται στο μήκος της λαιμόκοψης
61 cm Φοριέται λίγο πιο κάτω από τη λαιμόκοψη.
76 cm Μήκος «όπερας»: Φοριέται πάνω στο στήθος
114 cm Μήκος «θηλιά»: Αρκετά μεγάλο για να τυλιχτεί πολλές φορές γύρω από το λαιμό.

Τέλος, μην ξεχάσετε να ελέγξετε το κούμπωμα της αλυσίδας προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές και ανθεκτικό. Σε διαφορετική περίπτωση, το πολύτιμο κόσμημά σας μπορεί να χαθεί.

Αυτά από εμάς! Ελπίζουμε να φανήκαμε χρήσιμοι.

Κρεμαστό & Κολιέ Γυναικείο