Σταυροί βάπτισης: κοσμήματα που δεν χρειάζονται συστάσεις, ιδίως στην Ελλάδα. Κοσμήματα που μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια. Κοσμήματα γεμάτα αναμνήσεις και συμβολισμούς. Σε αυτό το σύντομο άρθρο του Jewelor οι βαπτιστικοί σταυροί έχουν την τιμητική τους. Συνεχίστε το διάβασμα και μάθετε περισσότερα σχετικά με την ιστορία τους, το θρησκευτικό συμβολισμό τους και τα βασικά στυλ με τα οποία είναι διαθέσιμοι σήμερα στα καταστήματα.

Βαπτιστικοί σταυροί: το πιο “δυνατό” χριστιανικό κόσμημα

Η ιδιαίτερη σημασία που κατέχουν οι χρυσοί σταυροί για βάπτιση στη χριστιανική παράδοση δεν χρειάζεται ανάλυση. Πάνω στην επιφάνεια ενός τέτοιου κοσμήματος αποτυπώνεται το επιστέγασμα της χριστιανικής πίστης, δηλαδή η θυσία του Χριστού. Είναι χαρακτηριστικά όσα λέει ο Απόστολος Παύλος στους Γαλάτες με την επιστολή του: «Όσοι έχετε βαπτιστεί στο όνομα του Χριστού, εφορέσατε τον Χριστόν και ενωθήκατε με αυτόν». Αυτή ακριβώς την ένωση εκφράζει ένας βαπτιστικός σταυρός για κορίτσι ή αγόρι. Για αυτό το λόγο κανένα και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα άλλο κόσμημα.

Εκτός αυτού, οι σταυροί βάφτισης έχουν μεγάλη σημασία και για τους γονείς, τους συγγενείς ή τους νονούς του νεοφώτιστου. Με αυτό ακριβώς το κόσμημα κααλωσορίζουν το μονάκριβό τους στη μεγάλη πνευματική τους οικογένεια. Με αυτό ακριβώς το κόσμημα εξασφαλίζουν την πνευματική σύνδεση μαζί του για πολλά χρόνια.

 

Ο σταυρός κόσμημα πριν το Χριστιανισμό

Ένας σταυρός χρυσός, όμως, δεν συνδέεται μόνο με τη χριστιανική παράδοση. Αντίθετα, οι γυναικείοι και ανδρικοί σταυροί με αλυσίδα εμφανίζονται σε δεκάδες άλλους πολιτισμούς. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο κορυφαίος ψυχαναλυτής Carl Jung είχε ισχυριστεί ότι το σχήμα του σταυρού έχει ταυτιστεί με το ένστικτό μας για επιβίωση, επειδή θυμίζει δύο ξύλα που τρίβονται για να παραχθεί φωτιά.

Για την ιστορία, να πούμε ότι οι σταυροί συναντώνται σε διάφορα χρώματα και σχήματα σε προϊστορικούς οικισμούς, στην Αρχαία Αίγυπτο, στους Βαβυλώνιους, στους Αρχαίους Έλληνες, στους Κέλτες και αλλού. Σε όλους αυτούς τους πολιτισμούς η θέση τους ήταν κοινή: με το σχήμα τους συμβολίζουν την ισορροπία και την αρμονία της Φύσης ή του Κόσμου.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι οι σταυροί βάπτισης είναι τα μόνα θρησκευτικά σύμβολα που μπορούν να ενταχθούν ομαλά και στο καθημερινό στυλ ενός ανθρώπου. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο για τα σύμβολα άλλων θρησκειών, όπως το εβραϊκό kippa.

 

Οι σταυροί βάπτισης και το στυλ τους

Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι σταυροί βάπτισης για αγόρια και κορίτσια είναι τόσο δημοφιλή κοσμήματα, είναι λογικό ότι διατίθενται σε μία απεριόριστη ποικιλία από χρώματα, σχέδια, μεγέθη και τεχνικές. Η μόνη σταθερά είναι το υλικό: ο αντιαλλεργικός χρυσός.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ολοένα και μεγαλύτερη «απελευθέρωση» ως προς το ύφος αυτών των κοσμημάτων. Ειδικά οι σταυροί βάπτισης για κορίτσια εντυπωσιάζουν πλέον με τους ημιπολύτιμους λίθους (κυρίως ζιργκόν), τα έντονα χρώματα και τα σκαλιστά σχέδια (π.χ. λουλούδια, δαντέλες κ.α.).

Από την άλλη, οι σχεδιαστές δεν ξεχνούν ότι μιλάμε για ένα κλασικό κόσμημα με έντονη πνευματικότητα. Έτσι, πλάι σε αυτούς τους φανταχτερούς σταυρούς υπάρχουν και άλλοι πολύ πιο minimal, οι οποίοι εκφράζουν με την καθαρότητα του σχεδίου τους την καθαρότητα της ψυχής του παιδιού.

Πάντως, ανεξαρτήτως του στυλ τους, όλοι οι σύγχρονοι βαπτιστικοί σταυροί κατασκευάζονται με μεγάλη προσοχή στο βάρος, το σχήμα και τα υλικά. Έτσι, δεν επιβαρύνουν το λαιμό του μωρού, δεν το γρατσουνάνε και δεν του προκαλούν αλλεργίες.

 

Αν σας ενδιαφέρουν οι σταυροί βάπτισης για αγόρια ή κορίτσια, επισκεφθείτε άμεσα το ηλεκτρονικό κατάστημα του Jewelor. Διαθέτουμε 200 διαφορετικά σχέδια για όλα τα γούστα και τις ανάγκες σας. Κάντε τώρα τις αγορές σας και επωφεληθείτε από τα δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των πενήντα ευρώ. Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Σταυροί Βάπτισης για Αγόρια

[product_category_mixed per_page=”220″ layout=”slider” category=”vaptistikoi-stavroi-gia-agoria”]

 

Σταυροί Βάπτισης για Κορίτσια

[product_category_mixed per_page=”220″ layout=”slider” category=”vaftistikoi-stavroi-gia-koritsia”]