Βλέπετε 1–15 απο 193 αποτέλεσματα

Ανδρικα κοσμήματα

Τα αντρικά κοσμήματα είναι σε γενικές γραμμές περισσότερο λιτά και διακριτικά σε σχέση με τα γυναικεία. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι επιλογές που έχει ένας άντρας για να διακοσμήσει το σώμα ή τα ρούχα του είναι περιορισμένες. Η αντρική κοσμηματοποιία έχει αναπτυχθεί πλέον σε βιομηχανία πρώτης κλάσης, με τεράστια γκάμα προϊόντων για όλα τα γούστα.

Oι απαρχές της σχέσης του αντρικού φύλου με τα κοσμήματα ανάγονται στην αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Φοινίκη. Σε αυτές τις δύο χώρες κάθε χρυσό κόσμημα θεωρούνταν ένα ακόμα τρόπαιο στη μάχη για εξουσία και δόξα. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα και το μέγεθος των κοσμημάτων που αναλογούσε σε έναν άντρα, τόσο μεγαλύτερο ήταν και το αξίωμα που εκείνος κατείχε. Ανάλογη λειτουργία επιτελούσαν οι πολύτιμοι λίθοι και στη Ρώμη αφού μόνον οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι είχαν τη δυνατότητα να φορούν περιδέραια και δαχτυλίδια με ζαφείρια, σμαράγδια και διαμάντια.

Από την Αναγέννηση και μέχρι και το 19ο αιώνα το αντρικό κόσμημα κατέκλυσε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδίως την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ιδιαίτερα διαδεδομένα τότε ήταν τα κοσμήματα με ήλεκτρο, αμέθυστο, αμαζονίτη, οπάλιο και τυρκουάζ. Η στροφή στην αντρική κοσμηματοποιία όπως την ξέρουμε σήμερα έγινε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με την εμφάνιση των μεγάλων χρυσών αλυσίδων που επέβαλε η μόδα του hip hop. Ταυτόχρονα, διαχρονικά κοσμήματα όπως τα μανικετόκουμπα, τα ρολόγια ή οι καρφίτσες συνέχισαν να συνοδεύουν το αντρικό ντύσιμο.