Βλέπετε 1–15 απο 81 αποτέλεσματα

Σκουλαρίκια γυναικεία

Τα σκουλαρίκια αυτιού αποτελούν μία από τις παλιότερες —αν όχι την παλιότερη— μορφές σωματικής τροποποίησης (body modification). Μέχρι και σχετικά πρόσφατα θεωρούνταν ένα σχεδόν αμιγώς γυναικείο κόσμημα. Πλέον φοριούνται εξίσου άνετα και από τα δύο φύλα και η ποικιλία, τόσο ως προς τα γυναικεία όσο και ως προς τα αντρικά σκουλαρίκια, είναι τεράστια.

Ιδιαίτερα εκτεταμένη ήταν η διάδοσή τους στους αρχαίους πολιτισμούς της Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, σε πολλά από τα πανέμορφα φρέσκο που μας έχει κληροδοτήσει ο μινωικός πολιτισμός (2000-1600 π.Χ.) τα επιβλητικά σκουλαρίκια κρίκοι των εικονιζόμενων μορφών τραβούν τα βλέμματα. Ανάλογες τοιχογραφίες στην Περσέπολη της αρχαίας Περσίας παρουσιάζουν στρατιώτες της περσικής αυτοκρατορίας να φορούν μακριά σκουλαρίκια. Επίσης, ο αιγυπτιολόγος Howard Carter έχει αναφέρει στην περιγραφή του για τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμόν ότι τα αυτιά της μάσκας που φορούσε ο νεκρός ήταν τρυπημένα.

Επιπρόσθετα, εντύπωση προκαλεί ακόμα και σήμερα το γεγονός ότι o διάσημος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας William Shakespeare φορούσε σκουλαρίκια στα αυτιά του, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τις διάφορες σωζόμενες απεικονίσεις του. Η στυλιστική του επιλογή εξηγείται από το γεγονός ότι στην εποχή του τα σκουλαρίκια θεωρούνταν δείγμα γοήτρου και επισημότητας εντός και εκτός βασιλικής αυλής. Τα σκουλαρίκια για γυναίκες, σε αντίθεση με τα αντρικά, εξακολουθούν να εγκολπώνουν αυτό το υψηλό στάτους και σήμερα, ιδίως αν περιλαμβάνουν και επιπλέον στοιχεία (π.χ. σκουλαρίκια πέρλες με μαργαριτάρια).