Βλέπετε 1–15 απο 89 αποτέλεσματα

Κωνσταντινάτα κοσμήματα

Αναμφίβολα τα κοσμήματα με τη μεγαλύτερη παράδοση στη χώρα μας. Μολονότι πλέον έχουν πολύ μεγάλη ποικιλία σχημάτων και παραστάσεων, τα κωνσταντινάτα αρχικά ήταν χρυσά νομίσματα βυζαντινής, ενετικής και κυπριακής καταγωγής, με αναπαράσταση των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι λαογραφικές δοξασίες που συνοδεύουν ένα κωνσταντινάτο για νεογέννητο μωρό είναι ιδιαίτερα πλούσιες. Ο λαός πιστεύει πώς το κωνσταντινάτο κόσμημα, όταν λειτουργηθεί από δεσπότη τη Μεγάλη Πέμπτη και μείνει σαράντα μέρες στο εικονοστάσι του σπιτιού, αποτελεί παντοδύναμο φυλαχτό. Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, η κατοχή κωσταντινάτων από τους Έλληνες επαναστάτες θεωρούνταν φυλαχτό για το «κακό βόλι». Στη Μάνη τα κωσταντινάτα θεωρούνται ακόμα και σήμερα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια.

Ανάλογες δοξασίες υπάρχουν και σε άλλες γειτονικές χώρες. Παραδείγματος χάρη, στη Βουλγαρία πιστεύεται ότι οι ασθενείς που πίνουν νερό από το κοίλωμα του κωνσταντινάτου θεραπεύονται. Ως συνέχεια των παραπάνω παραδόσεων, σήμερα τα νήπια λαμβάνουν χρυσά νομίσματα ή άλλου είδους φυλαχτά με θρησκευτικές αναπαραστάσεις. Αυτά τα αντικείμενα αποτελούν και τη βασική μορφή των σημερινών κωνσταντινάτων.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε το τέλειο κωνσταντινάτο φυλαχτό για να χαρίσετε στο μικρό πρίγκιπα ή πριγκίπισσα της καρδιάς σας.