+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Κωνσταντινάτο κόσμημα: ένα ιδιαίτερο φυλαχτό με ιστορία

Όταν μιλάμε για ένα κωνσταντινάτο κόσμημα, η αξία και σημασία του στη χριστιανική παράδοση είναι πολύ σημαντική. Όπως ο βαπτιστικός σταυρός είναι το κόσμημα που ο ιερέας φοράει στο νεογέννητο και το συντροφεύει σε όλη του τη ζωή, έτσι και τα κωνσταντινάτα αποτελούν ένα κόσμημα διαχρονικό.

Το κωνσταντινάτο λέγεται επίσης και Αγιοκωνσταντινάτο και Αϊσεληνάτο. Δίνεται συνήθως στη γέννηση ή τη βάπτιση ενός παιδιού αλλά και σε άλλες σημαντικές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων όπως ο γάμος. Λειτουργεί ως φυλαχτό με πολλές καλές ιδιότητες για τα παιδιά σας.

Απευθύνεται και σε αγόρια και σε κορίτσια. Για τα κορίτσια τα περισσότερα το συναντάμε σε χρώμα λευκό χρυσό και ροζ.

 

Κωνσταντινάτο κόσμημα: Η ιστορία και σημασία του

Για τη Χριστιανική πίστη, το πλέον αναγνωρίσιμο φυλαχτό είναι το κωνσταντινάτο. Αποτελεί χαρακτηριστικό της θρησκευτικής μας παράδοσης και προσφέρεται σε νεογέννητα, νήπια ή και βαπτίσεις. Μάλιστα παλαιότερα, πριν την εμφάνιση του βαπτιστικού σταυρού, το Κωνσταντινάτο ήταν το βασικό κόσμημα του μυστηρίου του βαπτίσματος για το βρέφος, με σκοπό να το προφυλάξει από το κακό και την αρνητική ενέργεια.

Η ιστορία του φυλαχτού αυτού ξεκίνησε στα χρόνια του Βυζαντίου ως χρυσό νόμισμα, που είχε πάνω του χαραγμένους τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο (από όπου πήρε και την ονομασία του), τη μητέρα του Αγία Ελένη και ανάμεσά τους τον Τίμιο Σταυρό. Εκείνα τα χρόνια, πολλές έγκυες γυναίκες τα φορούσαν, τόσο για την προστασία των εμβρύων, όσο και για την ομαλή διεξαγωγή του τοκετού, ενώ κωσταντινάτα φορούσαν και παιδιά ως φυλαχτά.

Konstantinato Kosmima Jewelor

Η θρησκευτική παράδοση αναφέρει ότι όταν η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, τον έκοψε στα δύο, άφησε ένα τμήμα του στα Ιεροσόλυμα και μετέφερε το άλλο στην Κωνσταντινούπολη. Τα πριονίδια που έπεσαν από τον τεμαχισμό, αναμείχθηκαν με άλλα πολύτιμα μέταλλα και από την τελική ένωση κόπηκαν τα Κωσταντινάτα νομίσματα. Έτσι εξηγείται και το σχήμα τους ως φυλαχτά, που παραπέμπει σε νόμισμα εκείνης της εποχής. Στις μέρες μας τα κωνσταντινάτα, πέρα από απλά φυλαχτά, θεωρούνται ότι διαθέτουν ακόμα και θαυματουργικές ιδιότητες. Τοποθετούνται συνοδευτικά στα εικονίσματα, ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας, οι πιστοί τα προσκομίζουν κάθε Μεγάλη Πέμπτη στις εκκλησίες για να τα λειτουργήσουν.

 

Το κωνσταντινάτο ως φυλαχτό στις μέρες μας

 

Όσο κι αν προχωρά η τεχνολογία, ο άνθρωπος θα έχει πάντα την τάση να πάρει θετική ενέργεια από ένα κόσμημα, όπως τα κωνσταντινάτα. Γι’ αυτό το λόγο και η σχέση του ανθρώπου με το φυλαχτά είναι ισχυρή και διαχρονική. Το κωνσταντινάτο είναι ένα κόσμημα που μπορεί να φορεθεί τόσο στο λαιμό, όσο και στο χέρι.

Τα καλύτερα κοσμήματα είναι αυτά που δεν έχουν κάποιου είδους υπερβολή και παραμένουν σε κλασσικά καθώς και σε μοντέρνα σχέδια. Το Jewelor σάς παρέχει κωνσταντινάτα σε ποικιλία τιμών και σχεδίων, με δώρο τα μεταφορικά, σε παραγγελίες άνω των 50€!

Διαλέξτε ένα από τα πολλά φυλαχτά και κωνσταντινάτα της συλλογής μας, σχεδιασμένα για άνδρες, γυναίκες και φυσικά, νεογέννητα και παιδιά. Κάντε τις αγορές σας εδώ ή επισκεφθείτε το κατάστημά μας, Παναγίας Φανερωμένης 59 στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ