Οδηγός αγοράς διαμαντένιου κοσμήματος

Διαμάντι

Το να επιλέξει κανείς το κόσμημα που θα δωρίσει στο αγαπημένο του πρόσωπο ή στον εαυτό του είναι αναμφίβολα δύσκολο. Αρκεί η είσοδος σε ένα κατάστημα κοσμημάτων (ηλεκτρονικό και μη) για να αντιληφθεί κάποιος τις απέραντες επιλογές που του δίνονται.

Το πράγμα γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν στη μέση μπαίνει ο «βασιλιάς» των πολύτιμων λίθων: το διαμάντι.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι αμύητοι στον κόσμο των διαμαντιών είναι ότι πλέον τα διαμάντια δημιουργούνται με δύο τρόπους: φυσικά και τεχνητά, σε συνθήκες εργαστηρίου. Στην πρώτη περίπτωση τη δουλειά αναλαμβάνει η πίεση του εδάφους, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο χρόνος. Στη δεύτερη περίπτωση τα διαμάντια δημιουργούνται μέσω χημικών αντιδράσεων. Μην ανησυχείτε. Τα διαμάντια του εργαστηρίου δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα «γήινα» αδέρφια τους.

Στο εργαστήριο παράγονται, επίσης, και απομιμήσεις διαμαντιών, τα γνωστά faux διαμάντια. Οι κυριότερες πέτρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το κυβικό ζιρκόνιο και ο μοϊσανίτης. Παρόλο που ενσωματώνουν μερικώς τις ιδιότητες του διαμαντιού (λ.χ. σκληρότητα, γυαλάδα) πωλούνται σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Περνώντας στους βασικούς παράγοντες που πρέπει κάποιος να συνυπολογίζει κατά την αγορά μίας αυθεντικής διαμαντόπετρας, ο χρυσός κανόνας δεν είναι άλλος από τα «4 C»: «cut» (κόψιμο), «clarity» (καθαρότητα), «carats» (καράτια) και «color» (χρώμα).

Κόψιμο

Gia Cut Scale Diamondsπηγή: gia.edu

Ο όρος «κόψιμo» δεν αναφέρεται στο σχήμα του διαμαντιού αλλά στο πόσο καλά οι αναλογίες και οι γωνίες της πέτρας συλλαμβάνουν το φως και το αντανακλούν με λαμπρότητα. Ένα άσχημα κομμένο διαμάντι θα φαίνεται σκούρο, θα στερείται λάμψης και δεν θα διαθλά ικανοποιητικά το φως. Αντίθετα, σε μία καλά κομμένη πέτρα το λευκό φως διασπάται στα φασματικά χρώματα, θυμίζοντας ουράνιο τόξο. Το φαινόμενο είναι γνωστό και σαν «φωτιά». Το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο (GIA) έχει θεσπίσει μία κλίμακα ποιότητας για την κατάταξη των διαμαντιών ανάλογα με το κόψιμό τους (βλ. παραπάνω).

 

Καθαρότητα

Gia Clarity Scale Diamondsπηγή: gia.edu

Η καθαρότητα σχετίζεται με την ποσότητα των ατελειών που έχει η πέτρα. Και εδώ το GIA έχει θεσπίσει μία κλίμακα, έντεκα σημείων αυτή τη φορά. Στην κορυφή βρίσκονται τα λεγόμενα «αψεγάδιαστα» (Flawless) διαμάντια ενώ στα χαρακτηριζόμενα ως VVS ή VS οι ατέλειες δεν είναι εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού. Αντίθετα, στα διαμάντια με SI και I βαθμολογία τα ελαττώματα της πέτρας είναι φανερά και με γυμνό μάτι.

 

Καράτια

Μεγέθη Καράτια Διαμάντι Jewelorπηγή: gia.edu

Τα καράτια, η μονάδα μέτρησης βάρους πολύτιμων λίθων και μετάλλων, είναι ο τρίτος παράγοντας που θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε το μονόπετρο δαχτυλίδι σας ή πριν ο διαμαντένιος σταυρός που μόλις επιλέξατε βρεθεί στο λαιμό σας. Ένα καράτι ισοδυναμεί με 0,2 g. Μολονότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι μόνο τα καράτια είναι που καθορίζουν το πόσο πολύτιμο είναι ένα διαμάντι, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μην διστάσετε να «παίξετε» με το βάρος του διαμαντιού. Ελαττώνοντας λίγο το βάρος του μειώνετε σημαντικά την τιμή. Μπορείτε, έτσι, να αγοράσετε ένα διαμάντι λιγότερων καρατιών αλλά μεγαλύτερης, λόγου χάρης, καθαρότητας.

 

Χρώμα

Gia Color Scale Diamondsπηγή: gia.edu

Για το τέλος αφήστε τον παράγοντα «χρώμα». Το χρώμα μετριέται μέσω μίας κλίμακας από το D (καθόλου χρώμα) ως το Z (ελαφρύ χρώμα). Όσο λιγότερο χρώμα έχει ένα διαμάντι τόσο πιο αγνό θεωρείται και τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του.

Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επιλέξετε και το σχήμα που θα έχει το διαμάντι σας. Εκτός από τα τυπικά στρόγγυλα διαμάντια υπάρχουν επίσης τετράγωνα, τρίγωνα, ορθογώνια, σε σχήμα καρδιάς κ.α. Ειδικά σε κοσμήματα όπως τα διαμαντένια κολιέ αυτή η δυνατότητα παραμετροποίησης είναι πολύτιμη.

Καλές αγορές!