+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φίλντισι

Από κολιέ και δαχτυλίδια μέχρι ρολόγια και σκουλαρίκια, το φίλντισι είναι από τα πιο δημοφιλή υλικά στα χειροποίητα κοσμήματα. Αυτό είναι κάτι λογικό, αν σκεφτεί κανείς την ανθεκτικότητα και, φυσικά, τη φινέτσα που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο υλικό.

Στο τέταρτο από τα άρθρα που ετοίμασε το Jewelor για τους πολύτιμους λίθους και τα υλικά στην κοσμηματοποιία, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία που έχει το φίλντισι, τις ιδιότητές του αλλά και την παρανόηση που υπάρχει συχνά πίσω από το όνομά του.

 

Τελικά τι περιέχουν τα κοσμήματα με φίλντισι;

Όσο παράξενη κι αν φαίνεται, η συγκεκριμένη ερώτηση έχει λογική. Η ελληνική λέξη «φίλντισι» προέρχεται από την τούρκικη «fildişi», που σημαίνει ελεφαντόδοντο.  Παρόλα αυτά, πολλοί καταναλωτές αλλά και κοσμηματοπώλες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη για να περιγράψουν ένα τελείως διαφορετικό υλικό, το λεγόμενο μάργαρο. Πρόκειται για ένα στρώμα ανθρακικού ασβεστίου που εκκρίνουν ορισμένα όστρακα στο εσωτερικό τους. Αν και δεν είναι πολύτιμος λίθος, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και αναδίδει μία ευεργετική θαλασσινή αύρα.

Προτού, λοιπόν, κάντε την οποιαδήποτε αγορά, ρωτήστε τι εννοεί ο κοσμηματοπώλης όταν κάνει λόγο για κοσμήματα από φίλντισι. Εμείς, πάντως, στο Jewelor εννοούμε κοσμήματα από ελεφαντόδοντο!

 

Οι ιδιότητες που έχουν τα κοσμήματα από ελεφαντόδοντο/φίλντισι

Τα κοσμήματα από ελεφαντόδοντο/φίλντισι έχουν πολλά πλεονεκτήματα: μαλακή και ιδιαίτερη υφή, ελαστικότητα, ελαφριά λάμψη και, όπως ήδη γράψαμε, μεγάλη αντοχή. Όλα αυτά θα κάνουν το οποιοδήποτε κόσμημα με φίλντισι μία από τις πιο όμορφες στιλιστικές σας επιλογές, αλλά και ένα αντικείμενο που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει το φίλντισι μοναδικό είναι το κρεμώδες χρώμα του, που μάλιστα γίνεται όλο και πιο έντονο με τον καιρό. Επιπλέον, είναι ένα υλικό που δεν μπορεί να λιώσει ή να επαναχρησιμοποιηθεί και αυτό του χαρίζει ακόμα μεγαλύτερο αξία.

Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν στο φίλντισι και άλλες ιδιότητες. Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι φέρνει τύχη, ότι συμβάλλει στην προστασία του σώματος και ότι φέρνει ηρεμία σε περιόδους μεγάλου στρες.

 

Το φίλντισι από την προϊστορία μέχρι σήμερα

Μαζί με την πέτρα και το ξύλο, το ελεφαντόδοντο ήταν ένα από τα βασικά υλικά για τους τεχνίτες της λίθινης εποχής. Εκτός από κοσμήματα με φίλντισι, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει εργαλεία, όπλα και αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας. Ερχόμενοι στη χώρα μας, ξακουστό είναι το χρυσελεφάντινο άγαλμα που είχε δημιουργηθεί προς τιμή του Δία στην Ολυμπία, με γλύπτη το Φειδία. Πολύ συχνή στην εβραϊκή παράδοση είναι η αναφορά και στο χρυσελεφάντινο θρόνο του Βασιλιά Σολομώντα.

Olimpia Agalma Dia Elephantodonto Jewelor

Από το Μεσαίωνα και έπειτα το φίλντισι παρέμεινε δημοφιλές κυρίως στην Ασία. Τα φιλντισένια γλυπτά με αραβουργήματα ήταν ιδιαίτερα φημισμένα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στην Κίνα το συγκεκριμένο υλικό γνώρισε μεγάλες δόξες κατά τη Δυναστεία των Μινγκ. Στις μέρες μας παραμένει εξίσου αγαπητό εκεί, με τη μεσαία τάξη της χώρας να δίνει μεγάλα ποσά για να αποκτήσει ένα κομμάτι.

Το 1989 η περιβαλλοντική σύμβαση CITES απαγόρευσε το εμπόριο αφρικανικού ελεφαντόδοντου, περιορίζοντας των αφανισμό των ελεφάντων που προκαλούσε η απόκτησή του. Σήμερα πολλά κοσμήματα από φίλντισι φτιάχνονται από υποκατάστατα όπως οστά, κέρατα και έναν καρπό με το όνομα tagua. Παρόλα αυτά,  αγάλματα, διακοσμητικά και κοσμήματα από αυθεντικό ελεφαντόδοντο συνεχίζουν να προκαλούν το θαυμασμό σε πολλά μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο.

 

….

Θα σας άρεσε η διακόσμηση από φίλντισι στο κολιέ σας ή στη βαπτιστική παραμάνα του μωρού σας; Βρείτε πάνω από 20 προϊόντα με το συγκεκριμένο υλικό στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Jewelor κάνοντας κλικ εδώ.  Κάντε τώρα την παραγγελία σας και παραλάβετε τα προϊόντα της επιλογής σας σε 1-2 εργάσιμες ημέρες πανελλαδικά.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ