+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ζιργκόν

Ζιργκόν. Ένας ημιπολύτιμος λίθος που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά στα χειροποίητα κοσμήματα. Η προτίμηση που του δείχνουν οι χρυσοχόοι οφείλεται στα πολλά πλεονεκτήματα που έχει ως προς την επεξεργασία αλλά και στην λαμπερή, εντυπωσιακή εμφάνισή του.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και την… εκθαμβωτική δύναμη που έχει μια ζιργκόν πέτρα συνεχίστε το διάβασμα.

 

Ζιργκόν: Ιδιότητες και προέλευση

Η ζιργκόν πέτρα είναι ένας τετράγωνος κρύσταλλος που εμφανίζεται στη φύση σε διαφορετικές αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του καφέ, του πράσινου, του μαύρου, του γκρι και του κόκκινου. Ανάλογα με την απόχρωση προκύπτουν και τα διαφορετικά ονόματα της πέτρας:

  • ζιργκόν πέτρα ”υάκινθος”: σε αυτή την ποικιλία ανήκουν τα ζιργκόν με κίτρινες, πορτοκαλί, καφέ ή κόκκινες αποχρώσεις. Ο όρος έχει προέλευση από τη Βίβλο.
  • ζιργκόν πέτρα ”jargon”: έτσι λέγονται οι πέτρες ζιργκόν με γκρι ή απαλή κίτρινη απόχρωση
  • ζιργκόν πέτρα ”starlite”: συνήθως αυτή η ποικιλία κατασκευάζεται εξαρχής για κοσμήματα με ζιργκόν και δεν βρίσκεται εύκολα σε φυσική μορφή. Δημιουργείται όταν μία πέτρα ζιργκόν θερμανθεί σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Αυτή είναι και η πιο γνωστή ποικιλία ζιργκόν, αφού το 80% των πετρών που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν αυτή τη μορφή.
  • ζιργκόν πέτρα ”matura diamond”: το λευκό-διάφανο, άχρωμο ζιργκόν.

Πέρα από την έντονη λάμψη, το βασικότερο πλεονέκτημα του ζιργκόν είναι η αντοχή του. Στην κλίμακα μέτρησης της σκληρότητας για τους πολύτιμους λίθους «σκοράρει» με 7.5/10. Λίθοι με παρόμοια σκληρότητα είναι το τοπάζι και ο χαλαζίας.

Για αυτό το λόγο, χρησιμοποιείται και στην κεραμοποιία, εκτός από την κατασκευή κοσμημάτων. Μπορεί να πάρει τη μορφή βάζων, πιάτων, ποτηριών και άλλων αντικειμένων, αντικαθιστώντας άψογα το γυαλί και το μέταλλο.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι αγοράζουν πέτρες ζιργκόν για το λαιμό ή σαν διακοσμητικό για το σπίτι, επειδή θεωρείται ότι η συγκεκριμένη πέτρα έχει θεραπευτικές και μεταφυσικές ιδιότητες. Θεωρείται ιδανικό για άτομα ντροπαλά και διστακτικά, αφού λέγεται ότι τους χαρίζει αυτοπεποίθηση και τα βοηθάει να πάρουν πρωτοβουλίες. Εκτός από αυτό, θεωρείται η γενέθλια πέτρα όσων γεννήθηκαν το Δεκέμβριο.

Η εξόρυξη του ζιργκόν γίνεται εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια αρχικά από περιοχές με χαλίκια. Σήμερα, εκτός από την εξόρυξη το ζιργκόν βγαίνει στην επιφάνεια και με το κοσκίνισμα ιζημάτων που το διαθέτουν σε μεγάλη ποσότητα. Τέτοια ιζήματα βρίσκονται σε παραλίες, ακτογραμμές, ή προσχώσεις.

Χώρες με πολλά κοιτάσματα ζιργκόν είναι η Σρι Λάνκα, η Αυστρία, η Καμπότζη, η Νιγηρία, η Νορβηγία, η Γαλλία, το Πακιστάν κ.α.

 

Το ζιργκόν σαν ημιπολύτιμος λίθος για κοσμήματα

Όπως γράψαμε και παραπάνω, η μεγάλη επιτυχία του ζιργκόν στην κοσμηματοποιία οφείλεται στην έντονη λάμψη του. Ουσιαστικά, το ζιργκόν μοιάζει με το διαμάντι περισσότερο από κάθε άλλο ημιπολύτιμο λίθο. Έτσι, χρησιμοποιείται πολλές φορές σαν υποκατάστατο.  Αυτό που το διαφοροποιεί από το διαμάντι είναι η διπλή διάθλασή του και η μικρότερη σκληρότητά του (το διαμάντι έχει σκληρότητα 10/10 στην κλίμακα σκληρότητας κοσμημάτων).

Η ποικιλία κοσμημάτων στα οποία τοποθετείται μία ζιργκόν πέτρα είναι τεράστια. Υπάρχουν μονόπετρα με ζιργκόν, μενταγιόν με ζιργκόν, σκουλαρίκια, καρφίτσες και άλλα πολλά!

 

Ψάχνετε και εσείς χειροποίητα κοσμήματα με ζιργκόν; Το ηλεκτρονικό κοσμηματοπωλείο Jewelor διαθέτει 700+ μοναδικά κοσμήματα με ζιργκόν, λευκό ή χρωματιστό. Δείτε τα όλα εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ