+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κοσμήματα με αμέθυστο

Τα κοσμήματα με αμέθυστο είναι από τα πιο περιζήτητα. Αυτό οφείλεται σε πολλά περισσότερο από το ιδιαίτερο μωβ χρώμα τους που μαγνητίζει τα βλέμματα. Ο αμέθυστος είναι ένας ημιπολύτιμος λίθος που έχει μεγάλη ιστορία, κρυμμένους συμβολισμούς και ενδιαφέρουσες ιδιότητες.

 

Η ιστορία του αμέθυστου

Ο αμέθυστος έχει μια ιστορία μεγάλη σχεδόν όσο και η ιστορία του ανθρώπου. Σε ανασκαφές που έγιναν στη Γαλλία βρέθηκαν πέτρες αμέθυστου κοντά σε οστά προϊστορικών ανθρώπων που έζησαν μέχρι και 25.000 χρόνια πριν. Στην αρχαιότητα η αξία του θεωρούνταν πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη ακόμα και από του διαμαντιού. Αυτός ίσως εξηγεί και την αγάπη της βασίλισσας Κλεοπάτρας για τα δαχτυλίδια με αμέθυστο. Ένα από αυτά είχε πάνω του χαραγμένη τη μορφή του θεού Μίθρα, που εκπροσωπούσε το φως και τη σοφία. Κοσμήματα με αμέθυστο βρέθηκαν και σε τάφους Φαραώ.

Και άλλοι βασιλιάδες αγάπησαν πολύ αυτόν το λίθο. Η Μεγάλη Αικατερίνη είχε στείλει χιλιάδες εργάτες σε στοές στα Ουράλια Όρη για να τις φέρουν μεγάλες ποσότητες από τα μωβ πετράδια. Στη Μεγάλη Βρετανία αμέθυστοι στολίζουν ακόμα και σήμερα σύμβολα της βασιλείας όπως το βασιλικό σκήπτρο και το στέμμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου. Παρόλα αυτά, η πολύ υψηλή τιμή του έπεσε αφότου ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα με αυτόν στη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία. Όμως, εξακολουθεί να θεωρείται ένας πολυτελής λίθος.

 

Οι συμβολισμοί που δίνει ο αμέθυστος στα κοσμήματα

Ο αμέθυστος και τα κοσμήματα είχαν πάντα στενή σχέση, όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα όμορφο πετράδι, αλλά και επειδή θεωρούνταν ένα πετράδι με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Για παράδειγμα, οι αρχαίοι πρόγονοί μας θεωρούσαν ότι τα κοσμήματα με αμέθυστο βοηθούσαν τους ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν τη μέθη. Από αυτό πήραν και το όνομά τους. Το ίδιο ίσχυε και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Amethistos Petres Jewelor

Στο Μεσαίωνα οι «θεραπευτικές» ικανότητες που έδινε ο αμέθυστος στα κοσμήματα πολλαπλασιάστηκαν. Οι άνθρωποι της εποχής πίστευαν ότι το μωβ χρώμα του διώχνει την υπνηλία και την οκνηρία, καθώς και ότι προστατεύει από τη μαγεία. Για αυτό, στόλιζαν με αμέθυστο τα δαχτυλίδια των κληρικών, ακόμα και του ίδιου του Πάπα.

Στην Ανατολή, από την άλλη, οι Άραβες πίστευαν ότι τα δαχτυλίδια με αμέθυστο αντιμετώπιζαν τους εφιάλτες και την ποδάγρα.

 

Ο αμέθυστος και οι ιδιότητές του

Πέρα από τις δοξασίες με τις οποίες έχει συνδεθεί κατά καιρούς, ο αμέθυστος έχει ενδιαφέρουσες ιδιότητες και ως πέτρωμα. Είναι μια παραλλαγή χαλαζία με χαρακτηριστικό χρώμα που κυμαίνεται από το βιολετί μέχρι το λιλά. Η πιο δημοφιλής απόχρωσή του είναι η λεγόμενη απόχρωση Deep Russian. Το χρώμα του οφείλεται στην οξείδωση μαγγανίου και σιδήρου. Είναι αρκετά ανθεκτικός και για αυτό το λόγο προτιμάται από πολλούς χρυσοχόους.

Τέλος, θεωρείται και η γενέθλια πέτρα του μήνα Φεβρουαρίου, αφού έχει συνδεθεί με τον Άγιο Βαλεντίνο!

 

Δώστε στον εαυτό σας λίγη από τη λάμψη και την ιστορία που κουβαλάει αυτός ο λίθος με τα δαχτυλίδια από αμέθυστο του Jewelor.  Κάντε την παραγγελία σας και παραλάβετε τα γυναικεία δαχτυλίδια της επιλογή σας σε λίγες εργάσιμες μέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ