+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Τα μεγέθη δαχτυλιδιών και πώς τα επιλέγουμε

Χωρίς αμφιβολία, τα δαχτυλίδια, είτε αντρικά είτε γυναικεία, είναι από τα πιο ιδιαίτερα και όμορφα κοσμήματα. Όμως, για να τα χαρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι απαραίτητο να βρούμε ποια μεγέθη δαχτυλιδιών είναι κατάλληλα για τα δικά μας χέρια. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορούμε να το υπολογίσουμε εύκολα και γρήγορα ήδη από το σπίτι.

Το Jewelor ετοίμασε για εσάς ένα σύντομο άρθρο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα μεγέθη στα δαχτυλίδια, το πώς μπορείτε να βρείτε το δικό σας και το τι μπορεί να γίνει αν το δαχτυλίδι που αγοράσατε είναι πιο μικρό απ’ όσο πρέπει.

 

Τα μοντέλα μέτρησης για μεγέθη δαχτυλιδιών

Σε ένα δαχτυλίδι τα μεγέθη αναγράφονται συνήθως στο εσωτερικό του. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καθιερωθεί αρκετά διαφορετικά συστήματα μέτρησης για τα μεγέθη των δαχτυλιδιών. Στην Ευρώπη το σωστό μέγεθος δαχτυλιδιού υπολογίζεται κυρίως με βάση το πρότυπο ISO 8653:2016. Αυτό χρησιμοποιείται στις περισσότερες  χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης (π.χ. Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία κτλ.), με εξαίρεση την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Στις χώρες που ακολουθούν το συγκεκριμένο πρότυπο (άρα και στη δική μας) το μέγεθος του δαχτυλιδιού αντιστοιχεί στην εσωτερική περιφέρεια του δαχτυλιδιού.

Προσοχή:  μην μπερδεύετε την εσωτερική περιφέρεια με την εσωτερική διάμετρο. Η εσωτερική περιφέρεια του δαχτυλιδιού είναι το συνολικό μήκος της στεφάνης που βρίσκεται στο εσωτερικό  του. Η εσωτερική διάμετρος είναι η ευθύγραμμη γραμμή που ενώνει το ένα εσωτερικό άκρο του δαχτυλιδιού με το άλλο περνώντας από το κέντρο του.

Περιφέρεια Διάμετρος Δαχτυλιδιού Jewelor

Αντίθετα από τα ελληνικά μεγέθη δαχτυλιδιών, σε άλλα μέρη του κόσμου τα μεγέθη στα δαχτυλίδια μετριούνται με διαφορετικά συστήματα. Για παράδειγμα, στην Αγγλία και την Αυστραλία μετριούνται με γράμματα, από το A ως το Z. Στη Νότια Αμερική και την Ιαπωνία με νούμερα, από το 1 μέχρι το 27. Στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία βρίσκουμε το μέγεθος αφαιρώντας 40 mm από το μήκος της εσωτερικής περιφέρειας.

 

Πώς υπολογίζω το μέγεθος του δαχτυλιδιού: ο εύκολος και ο… πιο εύκολος τρόπος

Είναι εύκολο να βρείτε τη σωστή απάντηση στο ερώτημα «Τι νούμερο δαχτυλίδι φοράω». Οι επαγγελματίες χρυσοχόοι διαθέτουν ειδικά εργαλεία-μετρητές, εσείς όμως θα χρειαστείτε απλά μια μεζούρα ή λίγη κλωστή.

  • Πάρτε τη μεζούρα ή την κλωστή και τυλίξτε την χαλαρά γύρω από το δάχτυλο μέχρι να δημιουργηθεί ένας πλήρης κύκλος.
  • Πάρτε ένα στυλό και σημειώστε ένα σημάδι στο σημείο όπου βρίσκεται το τέλος της κλωστής-μεζούρας.
  • Απλώστε την κλωστή ίσια πάνω σε μια επιφάνεια και μετρήστε το μήκος της με τη βοήθεια ενός χάρακα.
  • Μετατρέψτε τα εκατοστά που θα δείτε σε χιλιοστά (mm). Ένα εκατοστό αντιστοιχεί σε δέκα χιλιοστά. Άρα, αν η κλωστή έχει μήκος 5,7 εκατοστά, αυτό αντιστοιχεί σε 55.7 χιλιοστά.
  • Έχετε βρει την εσωτερική περιφέρεια. Άρα, πλέον είναι εύκολο να επιλέξετε το μέγεθος που σας ταιριάζει, τουλάχιστον στην Ελλάδα!

 

Αν έχετε ήδη ένα παλιό δαχτυλίδι σας εύκαιρο, μπορείτε απλά να μετρήσετε την εσωτερική του διάμετρο σε χιλιοστά. Έπειτα, βρείτε την εσωτερική περιφέρεια με βάση τον παρακάτω πίνακα:

Εσωτερική Διάμετρος (mm) Εσωτερική Περιφέρεια (mm) Νούμερο Δαχτυλιδιού (Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία)
13.0 41 1
13.3 42 2
13.6 43 3
14.0 44 4
14.3 45 5 Μικρό/Παιδικό Δάκτυλο
14.6 46 6
14.9 47 7
15.3 48 8
15.6 49 9
16.0 50 10

 

Εσωτερική Διάμετρος (mm) Εσωτερική Περιφέρεια (mm) Νούμερο Δαχτυλιδιού (Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία)
16.2 51 11
16.5 52 12
16.8 53 13 Μέσο Γυναικείο
17.2 54 14
17.4 55 15
17.8 56 16

 

Εσωτερική Διάμετρος (mm) Εσωτερική Περιφέρεια (mm) Νούμερο Δαχτυλιδιού (Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία)
18.1 57 17
18.5 58 18
18.8 59 19 Μεγάλο Γυναικείο
19.2 60 20 Μέσο Ανδρικό
19.5 61 21
19.8 62 22
20.0 63 23

 

Εσωτερική Διάμετρος (mm) Εσωτερική Περιφέρεια (mm) Νούμερο Δαχτυλιδιού (Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία)
20.4 64 24
20.6 65 25
21.0 66 26
21.2 67 27 Μεγάλο Ανδρικό
21.5 68 28 Αντίχειρες
21.9 69 29
22.2 70 30
22.5 71 31
22.9 72 32
23.3 73 33

Υπολογίζοντας μεγέθη σε δαχτυλίδια: συνηθισμένα λάθη

Σας φαίνεται εύκολη η παραπάνω διαδικασία για να βρείτε το μέγεθος του δαχτυλιδιού; Είναι! Όμως, καλό είναι να θυμάστε τα παρακάτω:

  • Κάθε δάχτυλο είναι μοναδικό. Άρα, αν φοράτε ένα δαχτυλίδι νούμερο 41 στον αριστερό δείκτη, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι και το δαχτυλίδι για το δεξί δείκτη πρέπει να είναι 41. Τις περισσότερες φορές το «καλό» μας χέρι είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο. Για αυτό, μετράμε πάντα πρώτα το δάχτυλο για το οποίο προορίζεται το κόσμημα.
  • Φροντίστε να δίνετε λίγο «αέρα» στην εσωτερική περιφέρεια. Για παράδειγμα, αν δείτε ότι η περιφέρεια βγαίνει κάπου ανάμεσα στα 55 και 56 χιλιοστά, καλύτερα επιλέξτε το 56.
  • Το πάχος στα δάχτυλά μας μεταβάλλεται. Ενδέχεται να πρηστούν καθώς μεγαλώνουμε, όταν ο καιρός είναι ζεστός ή αν βάλουμε κάποια κιλά.
  • Ορισμένοι άνθρωποι έχουμε πιο χοντρές αρθρώσεις από άλλους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν πριν καταλήξουμε στα μεγέθη για τα δαχτυλίδια μας.
  • Την πρώτη φορά που θα μετρήσουμε ενδέχεται να κάνουμε κάποιο λάθος. Για αυτό, επαναλαμβάνουμε τη μέτρηση 2-3 φορές ακόμα.

 

Και αν είναι για δώρο;

Αν θέλετε να χαρίσετε ένα δαχτυλίδι για δώρο και δεν γνωρίζετε το ακριβές μέγεθος, είναι χρήσιμο να το μάθετε κάπως προτού απευθυνθείτε στο κοσμηματοπωλείο. Μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον που να γνωρίζει καλά τον αποδέκτη του δώρου. Ακόμα καλύτερο θα ήταν να εξασφαλίζατε ένα παλιό δαχτυλίδι του και να μετρούσατε την εσωτερική διάμετρο.

Σε περίπτωση που τίποτα από τα δύο δεν είναι δυνατό, μπορείτε απλά να διαλέξετε το σχέδιο δαχτυλίδι που σας αρέσει και να δηλώσετε ότι δεν ξέρετε το ακριβές μέγεθος. Ο κοσμηματοπώλης θα σας δώσει ένα κόσμημα με βάση το μέγεθος που έχει ένα συνηθισμένο αντρικό ή γυναικείο χέρι. Τα μεγέθη σε δαχτυλίδια για ένα τυπικό γυναικείο χέρι είναι 54-55 και 60-62 για ένα αντρικό.

 

Αλλαγή μεγέθους δαχτυλιδιού

Σε περίπτωση που υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα με το μέγεθος του δαχτυλιδιού, η μεταποίηση κοσμημάτων μπορεί να βοηθήσει. Τα περισσότερα δαχτυλίδια που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να μεγαλώσουν ή να μικρύνουν. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να γίνει αυτό. Το ποια είναι η καταλληλότερη για το δικό σας δαχτυλίδι θα εξαρτηθεί από το υλικό του και το πόσο σύνθετο σχέδιο έχει.

Αλλαγή μεγέθους δαχτυλιδιού Jewelor

Τα δαχτυλίδια από πιο μαλακά υλικά μπορούν να «ανοίξουν» με ένα ειδικό εργαλείο που μοιάζει σαν καλέμι. Αν το δαχτυλίδι αποτελείται από πιο σκληρό υλικό, πρέπει να κοπεί τελείως σε κάποιο σημείο και είτε να προστεθεί επιπλέον μέταλλο για να μεγαλώσει, είτε να αφαιρεθεί μέταλλο για να μικρύνει. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το μίκρεμα του δαχτυλιδιού είναι πιο εύκολη διαδικασία από το μεγάλωμα.

 

Μέγεθος δαχτυλιδιού – μετατροπή στο Jewelor

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό μέγεθος δαχτυλιδιού εύκολα και χωρίς λάθη. Αν, πάλι, έχετε ένα παλιό δαχτυλίδι ή βέρα που δεν σας κάνει πια, το Jewelor θα χαρεί να αναλάβει τη μετατροπή του. Εμπιστευτείτε το κόσμημα στο εργαστήριο του καταστήματός μας, πίσω από το οποίο κρύβονται 40+ έτη εμπειρίας και γνώσης πάνω στη μεταποίηση κοσμημάτων. Αφού εξετάσουμε το δαχτυλίδι, θα σας ενημερώσουμε άμεσα για το πώς μπορεί να μετατραπεί. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο πρέπει να μεγαλώσει ή να μικρύνει, θα σας  βοηθήσουμε να βρείτε το σωστό μέγεθος.

Επικοινωνήστε μαζί μας και εμείς θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ