+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Search
Close this search box.

Τοπάζι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τοπάζι: ένας ιδιαίτερα δημοφιλής πολύτιμος λίθος για κοσμήματα αλλά και ένα μικρό θαύμα της φύσης με σημαντικές ιδιότητες. Μία πολύ κλασική επιλογή στον κλάδο της κοσμηματοποιίας, δηλαδή στην κατασκευή κοσμημάτων. Τι τον κάνει τόσο μοναδικό; Οι φανταστικές του χρωματικές αποχρώσεις, η πλούσια ιστορία και τα συμβολικά νοήματα που φέρει. Όλα αυτά καθιστούν το τοπάζι ένα πολύ ενδιαφέρον πετράδι που αξίζει να ανακαλύψουμε με περισσότερη λεπτομέρεια.

 

Τι είναι το τοπάζι;

 

Το τοπάζι (ή πιο επίσημα τοπάζιος λίθος) είναι ένα ορυκτό που συνδυάζει το μεταλλικό πυριτικό αργίλιο (δηλαδή μια ορυκτή ένωση αλουμινίου που αποτελείται κυρίως από άτομα πυριτίου και οξυγόνου) με το φθόριο. Γενικότερα, ορυκτά ονομάζουμε τις στέρεες, ανόργανες ουσίες που προέρχονται από τη φύση, με διακριτή χημική σύσταση και κρυσταλλική δομή.

 

Τοπάζι: χρώμα και προέλευση

 

Ο λίθος αυτός διακρίνεται για τη μοναδική του ικανότητα να αποδίδει πλήθος χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του μπλε, του πράσινου, του τυρκουάζ, του κίτρινου, του μελιού και του πορτοκαλί. Αυτός ο όμορφος συνδυασμός χρωμάτων είναι που προσδίδει στο τοπάζι μια μοναδική και εντυπωσιακή εμφάνιση. Κάποια πετράδια τοπαζίου έχουν μέχρι και ροζ, πράσινη ή τελείως άχρωμη εμφάνιση. Πολύ σπάνια αλλά πανέμορφη είναι και η έντονα κόκκινη απόχρωση, γνωστή ως “Brazilian Ruby”.

Η γκάμα χρωμάτων αυτού του πολύτιμου λίθου εξαρτάται από τις διάφορες περιεκτικότητες των μετάλλων, όπως το βανάδιο, το χρώμιο και το νικέλιο. Μία από τις πιο κλασικές χρωματικές παραλλαγές είναι το λεγόμενο “Swiss Blue”, που είναι μια έντονη απόχρωση του μπλε. Άλλες γνωστές παραλλαγές είναι “London Blue” και το “Sky Blue”. Μια ειδική «κατηγορία» είναι το λεγόμενο «αυτοκρατορικό τοπάζι» (“Imperial Topaz”), που έχει κίτρινη και κονιάκ απόχρωση. Πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι το προτιμούσαν ιδιαίτερα οι τσάροι της Ρωσίας.

Πατέρας της «ροζ» απόχρωσης μπορούμε να πούμε ότι θεωρείται ένας Γάλλος κοσμηματοπώλης ονόματι Dumelle, ο οποίος στα μέσα του 18ου αιώνα παρατήρησε ότι το πετράδι αλλάζει χρώμα όταν θερμαίνεται και αρχίζει να αποκτά ροζ απόχρωση. Αυτή προφανώς ήταν μία από τις πρώτες προσπάθειες τεχνητής παρέμβασης στα χαρακτηριστικά των πολύτιμων λίθων, ώστε να αναδειχθεί η ποιότητάς τους.

Σήμερα, πολύ συχνή είναι η μετατροπή του χρώματός του με τεχνητό τρόπα σε έντονο γαλάζιο, που θυμίζει ακουαμαρίνα. Αυτό γίνεται με την έκθεση του λίθου σε ακτινοβολία (ακτινοβόληση), η οποία αλλάζει τη δομή του κρυστάλλου και άρα και το χρώμα του.

Δαχτυλίδι Χρυσό Με Συνθετικό Μπλε Τοπάζι Και Ζιργκόν 14K 003903

Αναφορικά με την προέλευση του τοπαζίου, οι σημαντικότερες πηγές εξόρυξης βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στο Τέξας, την Αριζόνα και τον Νεβάδα. Άλλες χώρες προέλευσης είναι οι εξής:

  • Μεξικό
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Ρωσία
  • Αφγανιστάν
  • Πακιστάν
  • Τσεχία
  • Νορβηγία
  • Γερμανία
  • Ιταλία.

Αυτή η ποικιλία στις πηγές εξόρυξης δίνει με τη σειρά της δυνατότητα στους σχεδιαστές να δημιουργούν κοσμήματα με διάφορες αποχρώσεις και αισθητικές. Για παράδειγμα, στην περιοχή Katlang του Πακιστάν εξορύσσονται εξαιρετικής ποιότητας ροζ τοπάζια και στην περιοχή Ouro Prêto της Βραζιλίας παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα αυτοκρατορικού τοπαζιού.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το μεγαλύτερο τοπάζι που έχει βρεθεί ονομάζεται “El Dorado” . Βρέθηκε στη Βραζιλία το 1984, ζυγίζει 6,2 κιλά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη βρετανική βασιλική συλλογή. Ένα άλλο υπέροχο τοπάζι είναι το “Braganza”, που κοσμεί το πορτογαλικό βασιλικό στέμμα. Ζυγίζει 1680 καράτια, και επί πολλά χρόνια θεωρείτο διαμάντι. Απαντά σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα μεγαλύτερα και ωραιότερα δείγματά του έχουν βρεθεί στο Minas Gerais της Βραζιλίας. Επίσης στο Πακιστάν, το Μεξικό, στα Ουράλια όρη στη Ρωσία και στις Πολιτείες Κολοράντο, Γιούτα και Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Όσο για την Ελλάδα, η χώρα μας δεν διαθέτει κάποιο κοίτασμα εξόρυξης τοπαζίου, όμως η χρήση του στην κατασκευή κοσμημάτων επεκτάθηκε πολύ νωρίς και εδώ, όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω.

 

Ιστορικά στοιχεία για το τοπάζι

 

Το τοπάζι χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων εδώ και αιώνες. Αρχαίοι πολιτισμοί όπως οι Αιγύπτιοι και οι Ασσύριοι ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο πετράδι για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά κοσμήματα. Αυτό που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ήταν η αστραφτερή ακτινοβολία που εκπέμπει όταν βρεθεί στο φως.

Σχετικά με την ετυμολογία της λέξης, το όνομα «τοπάζιο» καθιερώθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, όχι όμως για το ορυκτό που ξέρουμε σήμερα. Αντίθετα, η λέξη χρησιμοποιούνταν για το λεγόμενο περίδοτο. Σύμφωνα με το φιλόσοφο Αρχέλαο τον Αθηναίο, το ορυκτό βρέθηκε για πρώτη φορά στο νησί Κυτίς της Ερυθράς Θάλασσας, από ναυαγούς πειρατές που έσκαβαν για να βρουν ρίζες και τρόφιμα. Το χαρακτηρισμό του περίδοτου ως «τοπάζι» τον βρίσκουμε και στο Ρωμαίο Συγγραφέα Πλίνιο, ο οποίος αναφέρθηκε με αυτόν τον όρο σε μια πράσινη πέτρα στο νησί του Αγ. Ιωάννη ή Seberget της Ερυθράς Θάλασσας. Ο δε Στράβων περιγράφει το τοπάζι ως «λίθο διαυγής, χρυσό αποστίλβων φέγγος».

Πολύτιμοι λίθοι κίτρινο τοπάζι Jewelor

Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω από τους αρχαίους Έλληνες, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ετυμολογία της λέξης είναι από την αραβική “توباز” (τόπαζος), που σήμαινε «αυτό που το αναζητούμε».  Άλλοι λένε ότι η ονομασία προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη “तपस्” (tapas), που σημαίνει «φωτιά». Αυτή η ετυμολογία προφανώς συνδέεται και με το χρώμα του ορυκτού.

 

Τι συμβολίζει το τοπάζι ως πολύτιμος λίθος

 

Όπως όλοι οι πολύτιμοι λίθοι, έτσι και το τοπάζι έχει πολλούς συμβολισμούς και συνδέεται με ψυχολογικέ, συναισθηματικές και πνευματικές ιδιότητες. Θεωρείται ένα πετράδι που συμβολίζει την ειρήνη, την ενέργεια, την προστασία και την ισορροπία. Για κάποιους, βοηθά στην ψυχική και σωματική ευεξία, ενισχύοντας την εσωτερική γαλήνη και την αυτοπεποίθηση. Έχει επίσης συνδεθεί με την αγάπη και την αφοσίωση, καθιστώντας τα κοσμήματα με τοπάζι ένα ιδανικά μέσο για να εκφράσουμε την αγάπη και την αφοσίωσή μας.

Σκουλαρίκια με τοπάζι Jewelor

Συνοψίζοντας, το τοπάζι είναι ένας εντυπωσιακός πολύτιμος λίθος που συνδυάζει την ομορφιά, την ιστορία και τον συμβολισμό. Είναι ένας λίθος που αγαπιέται από τους λάτρεις των κοσμημάτων και εκτιμάται για την δυνατότητα του να αναδεικνύει την ατομική έκφραση και να μεταφέρει σημαντικά νοήματα.

Στην αρχαία πίστη, ο τοπάζιος θεωρούνταν φύλακας του ψυχικού και σωματικού ευζωϊα, και πίστευαν ότι θα έβοσκε την αγάπη και την ενέργεια σε όσους το φορούσαν.

Στη σύγχρονη εποχή, το τοπάζι εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με την κομψότητα και την αισθητική του. Είναι ο λίθος της ψυχρής αγάπης και της αισθητικής που ενώνεται με το παρελθόν και το μέλλον της κοσμηματοποιίας.

 

Κοσμήματα με τοπάζι στο Jewelor

 

Δώστε και εσείς στον εαυτό σας την ευκαιρία να εμπλουτίσετε την εμφάνισή σας με αυτό τον τόσο όμορφο πολύτιμο λίθο. Από ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ή ένα κολιέ μέχρι ένα μονόπετρο με τοπάζι, υπάρχουν πολλές επιλογές για να εντάξετε το ολοζώντανο χρώμα που αυτός χαρίζει στην γκαρνταρόμπα σας. Το Jewelor είναι εδώ για να σας τις προσφέρει. Δείτε όλα τα κοσμήματα με τοπάζι από τη συλλογή μας εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ