+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Search
Close this search box.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τυρκουάζ

Γνωστό για τη φανταχτερή μπλε εμφάνισή του, η οποία έδωσε το όνομά του και σε μία απόχρωση, το τυρκουάζ (ή τουρκουάζ) είναι ένας από τους πολύτιμους λίθους που έχουν συνδεθεί πολύ στενά με τη δημιουργία κοσμημάτων. Στο τρίτο άρθρο που ετοίμασε το Jewelor για τους βασικούς πολύτιμους λίθους, θα μάθετε τις κυριότερες πληροφορίες για την ιστορία, την προέλευση και τις ιδιότητές του.

 

Από φυλαχτά μέχρι κολιέ, το μπλε του τυρκουάζ ήρθε για να μείνει

Για πολλούς το τυρκουάζ είναι ίσως ο πιο θρυλικός ημιπολύτιμός λίθος, αφού αναφορές σε αυτό υπάρχουν σε ιστορικές μαρτυρίες ή θρησκευτικά κείμενα. Τυρκουάζ πέτρα/-ες έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους ή τάφους σημαντικών προσώπων. Ένας από τους πρώτους λαούς που το αξιοποίησαν (όπως έκαναν και με άλλους ημιπολύτιμους λίθους) ήταν οι Αιγύπτιοι, αφού έχει αποδειχτεί ότι διακοσμούσαν με αυτό τα φυλαχτά τους ήδη από το 6000 π.Χ. Κολιέ με τυρκουάζ φορούσαν ο Αιγύπτιος Φαραώ Τουταγχαμόν, αλλά και η Βασίλισσα Κλεοπάτρα.

Στην Περσία ο συγκεκριμένος λίθος χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια ως «εθνική πέτρα», διακοσμώντας από τουρμπάνια μέχρι χαλινάρια και βραχιόλια. Μετά την εξόρυξή τους, οι πέτρες μεταφέρονταν στην Τουρκία, όπου και τις αγόραζαν Γάλλοι χρυσοχόοι. Από την Τουρκία πήρε και το όνομά του ο λίθος («τουρκουάζ» στα Γαλλικά σημαίνει «τούρκικος»).

Στην άλλη άκρη του κόσμου, διάφοροι πολιτισμοί της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το τυρκουάζ σαν διακόσμηση σε κοσμήματα χρυσά ή ασημένια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι κάτοικοι του Άγιου Δομήνικου, οι Αζτέκοι και η ινδιάνικη φυλή Νάβαχο. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα πολύ φημισμένες ήταν οι πέτρες τυρκουάζ που εξορύσσονταν στην πολιτεία Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Στη δεκαετία του ’60 και του ’70 οι αναλυτές της Wall Street πίστευαν ότι τα τυρκουάζ κοσμήματα ήταν ένας από τους επικερδείς κλάδους για τους επιχειρηματίες.

Apo Philakhta Mekhri Kolie, To Ble Tou Tirkouaz Irthe Yia Na Mini

 

Τι ιδιότητες έχει η τυρκουάζ πέτρα που διακοσμεί το μενταγιόν σας;

Το τυρκουάζ είναι ένας αδιαφανής λίθος με χρώμα που κυμαίνεται μεταξύ του πρασινογάλαζου, του γαλάζιου, του πράσινου και κάποιες φορές του λαχανί. Συνήθως είναι διαθέσιμο σε σβώλους και σπανιότερα με τη μορφή κρυστάλλου. Μία τυρκουάζ πέτρα θεωρείται εξαιρετικά πολύτιμη και σπάνια αν το χρώμα της είναι τελείως καθαρό και δεν έχει προσμίξεις με μέταλλα (π.χ. ασήμι).

Η επιφάνεια του τυρκουάζ είναι πορώδης, για αυτό και καλό θα ήταν να αποφεύγονται καθαριστικά και γυαλιστικά. Το πλύσιμο της πέτρας, λοιπόν, που στολίζει το μενταγιόν, το κωνσταντινάτο φυλαχτό ή το δαχτυλίδι σας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με νερό. Επίσης, το τυρκουάζ είναι μια σχετικά μαλακή πέτρα, για αυτό και χρειάζεται προσοχή για να μην γρατσουνιστεί.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εκτός από τα χειροποιήτα κοσμήματα με ημιπολύτιμες πέτρες, το τυρκουάζ ομορφαίνει και την ψυχολογία μας. Γενικά, έχει υποστηριχθεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ότι προωθεί την αγάπη, την επικοινωνία και την προστασία από την αρνητική ενέργεια.

Ti Idiotites Ekhi I Tirkouaz Petra Pou Diakosmi To Mentayion Sas

Η προέλευση του τυρκουάζ

Σήμερα εξορύξεις τυρκουάζ γίνονται κυρίως στο Ιράν, το Αφγανιστάν, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Χιλή, το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι το 2015 δημιουργήθηκε κρίση στις ΗΠΑ από την έλλειψη τυρκουάζ. Η κρίση δημιουργήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι έκλεισαν πολλά μεταλλεία, με αποτέλεσμα οι ποσότητες της πέτρας στην αγορά να μειωθούν και η ζήτηση να εκτιναχθεί. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι όλο και περισσότερες διάσημες γυναίκες επέλεγαν το τυρκουάζ για να «ντύσουν» τα αγαπημένα τους κοσμήματα, δημιουργώντας στους σχεδιαστές μόδας την ανάγκη για αγορά εκατοντάδων πετρών υψηλής ποιότητας. Σήμερα ένα μικρό κομμάτι τυρκουάζ με τελείως στρογγυλό σχήμα και καθαρό μπλε χρώμα μπορεί να φτάσει τις 10.000 δολάρια στη χονδρική αγορά.

I Proelefsi Tou Tirkouaz

Στο Jewelor η ομορφιά της τυρκουάζ πέτρας είναι σαφώς πιο προσιτή και μπορεί να αποκτηθεί εύκολα! Αρκεί μία απλή αναζήτηση στα κοσμήματα με τυρκουάζ της συλλογής μας ή μία επίσκεψη στο κατάστημά μας. Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείτε να διαβάσετε τα αντίστοιχα που έχουμε γράψει για τα μαργαριτάρια και το ζιργκόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ