+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Search
Close this search box.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μαργαριτάρια

Τα κοσμήματα με μαργαριτάρια (πέρλες) είναι χωρίς αμφιβολία από τα πιο πολύτιμα και εκθαμβωτικά αξεσουάρ για μία γυναίκα. Είτε πρόκειται για μαργαριτάρια σε κολιέ ή μονόπετρα, είτε για βραχιόλια και σκουλαρίκια με μαργαριτάρια, αυτές οι μικρές, λαμπερές σφαίρες μεταμορφώνουν ακόμα και το πιο απλό κόσμημα σε ανεκτίμητο απόκτημα.

Θέλετε να μάθετε πληροφορίες για την προέλευση, τις ιδιότητες και την ιστορία που έχουν τα μαργαριτάρια; Αυτό που ζητάτε βρίσκεται αμέσως παρακάτω!

 

Πώς δημιουργούνται τα μαργαριτάρια;

Η βασικότερη ιδιαιτερότητα των μαργαριταριών είναι ότι δεν προέρχονται από τα έγκατα της γης, όπως οι περισσότεροι άλλοι πολύτιμοι λίθοι. Αντίθετα, προκύπτουν από έναν ζωντανό θαλάσσιο οργανισμό χάρη σε ένα… θαύμα της φύσης.

Η διαδικασία έχει ως εξής: ένα ξένο σώμα, όπως κάποιο παράσιτο ή κομμάτι κοχυλιού, παγιδεύεται κατά λάθος στο μαλακό εσωτερικό ενός στρειδιού. Σαν αντίδραση, το στρείδι εκκρίνει μία κρυσταλλική ουσία, τη μαργαρόρριζα. Η μαργαρόρριζα τυλίγει το ξένο σώμα σε διάφορα στρώματα, μέχρις ότου σχηματιστεί το μαργαριτάρι.

Μέχρι τον 20ο αιώνα, ο άνθρωπος μπορούσε μόνο να ελπίζει σε αυτή τη σπάνια σύμπτωση για να πάρει τα μαργαριτάρια που χρειαζόταν. Για τη συλλογή των μαργαριταριών χρειαζόταν βύθιση σε βάθος ως και 30 m και πολύ τύχη, αφού σε έναν τόνο στρείδια υπήρχαν κατά μέσο όρο τρία ή τέσσερα μαργαριτάρια!

Αυτό άλλαξε χάρη στον Ιάπωνα Kokichi Mikimoto, που είχε πρώτος την ιδέα να καλλιεργήσει μαργαριτάρια σε ελεγχόμενες συνθήκες. Η διαδικασία ήταν ίδια. Η μόνη διαφορά ήταν ότι το ξένο σώμα έμπαινε σκόπιμα μέσα στο στρείδι αντί κατά λάθος. Σύντομα η ιδέα του έγινε ανάρπαστη και μέσα σε μία δεκαετία, στα μέσα περίπου του 20ου αιώνα, υπήρχαν πάνω από 900 μονάδες καλλιέργειας μαργαριταριών μόνο στην Ιαπωνία. Σήμερα, η πλειοψηφία των μαργαριταριών που υπάρχουν στην αγορά προέρχεται από καλλιέργειες.

 

Pos Dimiourgountai Ta Margaritaria

 

Μαργαριτάρια: ιστορία

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τα μαργαριτάρια είναι τόσο παλιά όσο και ο κόσμος. Έχουμε πολλές ενδείξεις ότι χρησιμοποιούνταν ως ιδιαίτερα πολύτιμο υλικό ήδη από την προϊστορική περίοδο. Πιστεύεται ότι πρωτοανακαλύφθηκαν από ανθρώπους που έψαχναν για φαγητό σε παραθαλάσσιες περιοχές.  Υπάρχουν ιστορικά ευρήματα που δείχνουν ότι μαργαριτάρια δωρίζονταν στην κινεζική βασιλική οικογένεια ήδη από το 2300 π.Χ. ή θάβονταν μαζί με σαρκοφάγους στην Περσία του 420 π.Χ.

Η μεγάλη τους σημασία παρέμεινε αμείωτη και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα είχαμε το λεγόμενο «αιώνα των μαργαριταριών». Αυτή η χρονική περίοδος πήρε το όνομά της από την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων με μαργαριτάρια στην κεντρική και τη νότια Αμερική. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε ραγδαία η ζήτηση για χειροποίητα κοσμήματα με μαργαριτάρια, τόσο ώστε τον 19ο αιώνα υπήρχε έλλειψη στρειδιών στην αγορά!

Κατά τον 20ο αιώνα τα μαργαριτάρια σε κολιέ έγραψαν την δική τους ιστορία. Τη δεκαετία του  1920 συνδυάζονταν κυρίως με κλασικά και ”στρογγυλόμακρα” ντυσίματα. Αυτό, όμως, άλλαξε χάρη στην πασίγνωστη σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel. Η Chanel συνήθιζε να λέει: «Μια γυναίκα χρειάζεται ολόκληρες σειρές από μαργαριτάρια». Ένα από τα αγαπημένα της σχέδια κολιέ ήταν τα λεγόμενα sautoirs. Πρόκειται για πολύ μακριά κολιέ με πέρλες, τα οποία φτάνουν σε μήκος ως και τα 75 εκατοστά. Δεδομένου ότι η ίδια δεν δίσταζε να σπάει τους στιλιστικούς κανόνες, συνήθιζε να αναμιγνύει τα αυθεντικά μαργαριτάρια με ψεύτικα ή να φορά εντυπωσιακά κολιέ μαζί με καθημερινά ρούχα. Τη μεγάλη αγάπη της για τα μακριά κολιέ με μαργαριτάρια υιοθέτησαν και άλλες ιστορικές γυναίκες, όπως η Jackie Kennedy Ωνάσση και η Audrey Hepburn.

 

Margaritaria Istoria

 

Οι ιδιότητες που συνοδεύουν το μαργαριτάρι

Όπως γίνεται και με τους πολύτιμους λίθους, η ποιότητα ενός μαργαριταριού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και η λάμψη. Ιδιαίτερα σημαντικό κριτήριο είναι το πάχος της μαργαρόρριζας. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος τόσο πιο λαμπερό, αλλά και ανθεκτικό είναι το μαργαριτάρι.

Σε αντίθεση με το διαμάντι, που είναι από τη φύση του πολύ σκληρό, τα μαργαριτάρια είναι κάπως πιο μαλακά και χρειάζονται περισσότερη προσοχή για να μην αλλοιωθούν. Για αυτό και είναι καλό να αποθηκεύουμε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια σε ξεχωριστές κοσμηματοθήκες και όχι μαζί με διαμάντια, γιατί μπορεί να τα γρατζουνίσουμε.

Τα μαργαριτάρια είναι διαθέσιμα σε πολλά χρώματα. Ιδιαίτερα κλασικό είναι το λευκό μαργαριτάρι, που εμφανίζεται σε διάφορες αποχρώσεις (άσπρο με ροζ αποχρώσεις, κρεμ ή ασημί). Αρκετά κλασικά είναι και τα μαύρα μαργαριτάρια, με αυτά της Γαλλικής Πολυνησίας να είναι τα πιο ξακουστά. Πολύ πιο σπάνια είναι τα χρυσά τα ροζ και κυρίως τα μπλε μαργαριτάρια.

Τέλος, το σχήμα των μαργαριταριών δεν είναι πάντα απόλυτα σφαιρικό. Υπάρχουν και τα οβάλ μαργαριτάρια σε σχήμα σταγόνας, τα μαργαριτάρια-κουμπιά (είναι πιεσμένα στη μέση και θυμίζουν κουμπί), τα μπαρόκ (με ακανόνιστο σχήμα) και τα στρόγγυλα.

Oi Idiotites Pou Sinodevoun To Margaritari

…….

Θέλετε να δώσετε τη λάμψη του μαργαριταριού στην εμφάνισή σας; Κάντε το άμεσα με ένα από τα χειροποίητα κοσμήματα με μαργαριτάρια του Jewelor. Πραγματοποιήστε τις παραγγελίες σας  και  επωφεληθείτε από τα δωρεάν μεταφορικά που προσφέρουμε σε αγορές άνω των 50 ευρώ. Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την αγορά ή τη φροντίδα του μαργαριταρένιου σας κοσμήματος, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ