+30 231 051 7410

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Επώνυμα ρολόγια και αδιαβροχοποίηση: τι πρέπει να γνωρίζετε

Αγοράζοντας ένα από τα επώνυμα ρολόγια, ανδρικά και γυναικεία, που κυκλοφορούν στην αγορά κερδίζετε πολλά περισσότερα από ασυναγώνιστο στυλ. Συνήθως τα επώνυμα ρολόγια είναι κατασκευασμένα από ποιοτικά και ανθεκτικά υλικά. Επίσης, σχεδόν όλα έχουν κάποιο βαθμό αδιαβροχοποίησης. Με άλλα λόγια, αντέχουν στο νερό. Όλοι οι γνωστοί κατασκευαστές, από την Daniel Welligton, την Michael Kors και την Diesel μέχρι τη Festina και την Seiko δίνουν έμφαση στη συγκεκριμένη ιδιότητα του ρολογιού.

Όμως, πόση ποσότητα νερού αντέχει κάθε ρολόι; Ποιο δείκτη χρησιμοποιούμε για την αδιαβροχοποίηση των ρολογιών; Και τι είδους… υδάτινες δραστηριότητες μπορούμε να κάνουμε με τα ρολόγια μας; Το Jewelor ετοίμασε έναν οδηγό που δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

 

«Αδιάβροχα» ή «ανθεκτικά στο νερό»; Τι είναι τελικά τα ρολόγια χειρός;

Το δεύτερο. Δυστυχώς δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα κάποιος μηχανισμός που να επιτρέπει στα ρολόγια χειρός να είναι 100% αδιάβροχα υπό όλες τις συνθήκες και τις ποσότητες νερού. Το ίδιο ισχύει και για συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα.  Ωστόσο, αυτό που κατάφεραν όλες οι εταιρείες, μετά από χρόνια δοκιμών, είναι να αναπτύξουν υλικά που κρατάνε το μηχανισμό εντός της κάσας όσο το δυνατόν πιο στεγανό, με άλλα λόγια ανθεκτικό στο νερό (water resistant). Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αδιαβροχοποίηση. Τα δύο πιο συνηθισμένα πρότυπα που χρησιμοποιούν οι ωρολογοποιοί για την κατασκευή των μοντέλων τους είναι το ISO 22810:2010 για τα απλά ρολόγια χειρός και το ISO 6425:1996 για τα ρολόγια που απευθύνονται συγκεκριμένα σε δύτες.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η αντοχή του ρολογιού δεν αφορά μόνο το νερό καθαυτό, αλλά και την υγρασία ή τα μόρια σκόνης.

 

Πώς μετριέται η αδιαβροχοποίηση ενός ρολογιού χειρός;

Όλα τα καινούργια ρολόγια, ανδρικά ή γυναικεία, είναι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανθεκτικά στο νερό. Για να δούμε πόσο ανθεκτικό είναι ένα ρολόι στο νερό, χρησιμοποιούμε το φυσικό φαινόμενο της πίεσης. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη πίεση μπορεί να αντέξει ένα ρολόι μέσα στο νερό, τόσο πιο ανθεκτικό θεωρούμε ότι είναι. Η πίεση μετριέται σε ατμόσφαιρες (atm) ή bar (από την ελληνική λέξη ”βαρύς”).

Στην επιφάνεια της θάλασσας η πίεση που ασκείται σε ένα αντικείμενο είναι 1 ατμόσφαιρα/bar. Όσο περισσότερο βυθίζεται το αντικείμενο, τόσο αυξάνεται και η πίεση. Έτσι, στα 10 μέτρα η πίεση που θα ασκείται θα είναι 2 ατμόσφαιρες/bar κτλ.

Συνεπώς, όταν αγοράζετε ένα ρολόι, καλό θα ήταν να ελέγξετε το πόση πίεση μπορεί να αντέξει. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε και το πόσο ανθεκτικό είναι στο νερό.

 

Τι είδους δραστηριότητες μπορώ να κάνω με το ρολόι χειρός μου;

Η απάντηση είναι: εξαρτάται. Συνήθως τα ρολόγια αδιαβροχοποίησης 2 atm μπορούν να αντέξουν μια πολύ μικρή ποσότητα νερού. Τα ρολόγια 5 atm μπορούν να μπουν άνετα κάτω από τη βρύση, ενώ π.χ. πλένετε τα χέρια σας. Δεν είναι κατάλληλα, όμως, για τη θάλασσα.

Αν θέλετε να μπαίνετε στη θάλασσα με το ρολόι σας, συνιστούμε να πάρετε ένα μοντέλο αδιαβρχοποίησης από 10 atm και πάνω. Αν σας ενδιαφέρουν και οι καταδύσεις σε σχετικά μικρό βάθος, το ρολόι πρέπει να έχει αδιαβροχοποίηση από 20 atm και πάνω.

Καλό θα ήταν πάντα να θυμάστε ότι η ανθεκτικότητα των ρολογιών μετράται πάντα εργοστασιακά, σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας κτλ. Στον πραγματικό κόσμο αυτές οι συνθήκες σπάνια ισχύουν. Για αυτό και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, ακόμα και αν θεωρητικά το ρολόι αντέχει σε πολύ μεγάλη πίεση-βάθος,  στην πραγματικότητα το βάθος μέχρι το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είναι συγκεκριμένο.


Adiavrohopoiisi

Πηγή: watchgecko.com

 

Τα ρολόγια χειρός παραμένουν για πάντα ανθεκτικά στο νερό;

Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά όχι. Ακόμα και τα ακριβότερα ρολόγια έχουν υλικά που χαλάνε με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση στη σκόνη, τον ήλιο ή το νερό. Τα σημεία που συνήθως χαλαρώνουν είναι το κρυστάλλινο τζαμάκι της κάσας, η κορώνα και τα κουμπάκια του χρονόμετρου. Ακόμα, επιρρεπές σε διαρροή είναι και το σημείο όπου «κουμπώνει» το πίσω μέρος της κάσας με το υπόλοιπο ρολόι.

Για αυτό το λόγο, όλα τα επώνυμα ρολόγια επώνυμων εταιρειών, όπως τα ρολόγια Burberry και Emporio Armani συνοδεύονται από γραπτή εγγύηση για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

 

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το ρολόι χειρός μου παίρνει νερό;

Ένας εύκολος τρόπος για να δείτε αν το ρολόι σας κινδυνεύει άμεσα από την υγρασία και το νερό είναι ο εξής: πάρτε ένα μικρό παγάκι και ακουμπήστε το πάνω στο κρυστάλλινο τζαμάκι της κάσας. Η κάσα θα κρυώσει. Έτσι, αν έχει μπει υγρασία μέσα, αυτή θα υγροποιηθεί και θα μετατραπεί σε σταγόνες. Αν οι σταγόνες πάνω στο κρύσταλλο είναι λίγες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ούτως ή άλλως, ακόμα και ο στεγνός αέρας έχει ένα ποσοστό υγρασίας. Αν, όμως, είναι πολλές, τότε το ρολόι σας έχει χαλαρώσει κάπου.

Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να φέρετε το ρολόι σε έναν πιστοποιημένο κατάστημα, όπως το Jewelor. Χάρη στην πολυετή εμπειρία μας, μπορούμε να ελέγξουμε άμεσα τη στεγανότητα του ρολογιού σας και να κάνουμε τις απαραίτητες επιδιορθώσεις, αν αυτό είναι δυνατόν.

 

Ελπίζουμε ο παραπάνω οδηγός να απάντησε στις βασικές ερωτήσεις σας. Σε περίπτωση που χρειάζεστε και άλλες πληροφορίες ή υποστήριξη για το ρολόι σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να βοηθήσουμε!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ