Το να επιλέξει κανείς το κόσμημα που θα δωρίσει στο αγαπημένο του πρόσωπο ή στον εαυτό του είναι σίγουρα κάτι δύσκολο. Αρκεί η είσοδος σε ένα κοσμηματοπωλείο για να καταλάβει κανείς τις απέραντες επιλογές που του δίνονται. Το πράγμα γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν στη μέση μπαίνει ο «βασιλιάς» της χρυσοχοΐας: τα διαμαντένια κοσμήματα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι είναι ότι πλέον τα διαμάντια δημιουργούνται με δύο τρόπους: φυσικά και τεχνητά, σε συνθήκες εργαστηρίου. Στην πρώτη περίπτωση τη δουλειά αναλαμβάνει η πίεση του εδάφους, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο χρόνος. Στη δεύτερη περίπτωση τα διαμάντια δημιουργούνται μέσω χημικών αντιδράσεων. Μην ανησυχείτε. Τα κοσμήματα με διαμάντια του εργαστηρίου δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα «γήινα» αδέρφια τους.
Στο εργαστήριο παράγονται, επίσης, και απομιμήσεις διαμαντιών, τα γνωστά faux διαμάντια. Οι κυριότερες πέτρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το κυβικό ζιρκόνιο και ο μοϊσανίτης. Παρόλο που ενσωματώνουν μερικώς τις ιδιότητες του διαμαντιού (λ.χ. σκληρότητα, γυαλάδα) πωλούνται σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Περνώντας στους βασικούς παράγοντες που πρέπει κάποιος να συνυπολογίζει όταν αγοράζει κοσμήματα με διαμάντια, ο χρυσός κανόνας δεν είναι άλλος από τα «4 C»: «cut» (κόψιμο), «clarity» (καθαρότητα), «carats» (καράτια) και «color» (χρώμα).
Διαμαντένια κοσμήματα: οι τέσσερις παράγοντες που μετράν όταν αγοράζουμε
Κόψιμο (Cut)
πηγή: gia.edu
Ο όρος «κόψιμo» δεν αναφέρεται στο σχήμα του διαμαντιού αλλά στο πόσο καλά οι αναλογίες και οι γωνίες της πέτρας συλλαμβάνουν το φως και το αντανακλούν με λαμπρότητα. Ένα άσχημα κομμένο διαμάντι θα φαίνεται σκούρο, θα στερείται λάμψης και δεν θα διαθλά ικανοποιητικά το φως. Αντίθετα, σε μία καλά κομμένη πέτρα το λευκό φως διασπάται στα φασματικά χρώματα, θυμίζοντας ουράνιο τόξο. Το φαινόμενο είναι γνωστό και σαν «φωτιά». Το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο (GIA) έχει θεσπίσει μία κλίμακα ποιότητας για την κατάταξη των διαμαντιών ανάλογα με το κόψιμό τους (βλ. παραπάνω).
Καθαρότητα (Clarity)
πηγή: gia.edu
Η καθαρότητα στα διαμαντένια κοσμήματα σχετίζεται με την ποσότητα των ατελειών που έχει η πέτρα. Και εδώ το GIA έχει θεσπίσει μία κλίμακα, έντεκα σημείων αυτή τη φορά. Στην κορυφή βρίσκονται τα λεγόμενα «αψεγάδιαστα» (Flawless) διαμάντια ενώ στα χαρακτηριζόμενα ως VVS ή VS οι ατέλειες δεν είναι εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού. Αντίθετα, στα διαμάντια με SI και I βαθμολογία τα ελαττώματα της πέτρας είναι φανερά και με γυμνό μάτι.
Καράτια (Carats)
πηγή: gia.edu
Τα καράτια, η μονάδα μέτρησης βάρους πολύτιμων λίθων και μετάλλων, είναι ο τρίτος παράγοντας που θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε το μονόπετρο δαχτυλίδι σας ή πριν ο διαμαντένιος σταυρός που μόλις επιλέξατε βρεθεί στο λαιμό σας. Ένα καράτι ισοδυναμεί με 0,2 g. Μολονότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι μόνο τα καράτια είναι που καθορίζουν το πόσο πολύτιμο είναι ένα διαμάντι, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μην διστάσετε να «παίξετε» με το βάρος του διαμαντιού. Ελαττώνοντας λίγο το βάρος του μειώνετε σημαντικά την τιμή. Μπορείτε, έτσι, να αγοράσετε ένα διαμάντι λιγότερων καρατιών αλλά μεγαλύτερης, λόγου χάρης, καθαρότητας.
Χρώμα (Color)
πηγή: gia.edu
Για το τέλος αφήστε τον παράγοντα «χρώμα». Το χρώμα στα διαμαντένια κοσμήματα μετριέται μέσω μίας κλίμακας από το D (καθόλου χρώμα) ως το Z (ελαφρύ χρώμα). Όσο λιγότερο χρώμα έχει ένα διαμάντι τόσο πιο αγνό θεωρείται και τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του.
Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επιλέξετε και το σχήμα που θα έχει το διαμάντι σας. Εκτός από τα τυπικά στρόγγυλα διαμάντια υπάρχουν επίσης τετράγωνα, τρίγωνα, ορθογώνια, σε σχήμα καρδιάς κ.α. Ειδικά σε κοσμήματα όπως τα διαμαντένια κολιέ αυτή η δυνατότητα παραμετροποίησης είναι πολύτιμη.
Κοσμήματα με διαμάντια σε μεγάλη ποικιλία από το Jewelor
Βρείτε διαμαντένια κοσμήματα για τα χέρια και το λαιμό σε μεγάλη ποικιλία από σχέδια και χρώματα στο Jewelor. Κάντε τις αγορές σας εύκολα και με ασφάλεια μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος και παραλάβετε την παραγγελία σας σε λίγες μέρες στην πόρτα σας.