Ο κορωνοϊός και τα νέα γύρω από αυτόν είναι σίγουρα το κύριο θέμα της επικαιρότητας, ένα θέμα που επηρεάζει έντονα τη ζωή μας και αλλάζει τις συνήθειές μας. Το πλύσιμο των χεριών είναι μία από αυτές τις συνήθειες. Ξαφνικά απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως και η φροντίδα της σωματικής υγιεινής γενικότερα. Ενώ, όμως, κάνουμε την απαραίτητη απολύμανση για τον κορωνοϊό στο σώμα μας, ενδέχεται να αμελούμε μία σημαντική λεπτομέρεια: τα κοσμήματα και τον καθαρισμό τους.
Ο καθαρισμός των κοσμημάτων ξεκινά βγάζοντάς τας
Μπορεί να σκεφτείτε ότι η απολύμανση κοσμημάτων γίνεται από μόνη της ενώ πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και αντισηπτικό, όμως το πιο πιθανό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται απλώς μικρόβια από τα χέρια σας πάνω τους. Επίσης, αν κρατήσετε τα κοσμήματα πάνω στο χέρι σας ενδέχεται να αφήσετε τα αντίστοιχα σημεία του εκτεθειμένα σε μικρόβια, αφού το νερό και το σαπούνι δεν θα φτάνουν το ίδιο εύκολα.
Προτείνουμε, λοιπόν, να βγάλετε τα δαχτυλίδια ή τα βραχιόλια σας και να τα καθαρίσετε ξεχωριστά. Είναι μια κίνηση μόνο λίγων δευτερολέπτων που, όμως, θα βοηθήσει σημαντικά τη σωματική σας υγιεινή. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο κορωνοϊός επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ατσάλι, οπότε είναι σημαντικό να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία παραπάνω από 1-2 φορές τη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε τελείως βέβαιοι ότι τον έχετε εξαφανίσει από το δέρμα σας και την επιφάνεια των κοσμημάτων.
Φυσικά, το ίδιο ισχύει δευτερεύοντως και στα κοσμήματα για το λαιμό. Προτού κάνετε μπάνιο, αφαιρέστε τα και καθαρίστε τα με την πρώτη ευκαιρία.
Πρώτα απ’ όλα: απολύμανση κοσμημάτων
Μπορούμε να κάνουμε στα χρυσά ή στα ασημένια κοσμήματα καθάρισμα με απλά υλικά, όπως μαγειρική σόδα, απορρυπαντικό πιάτων ή οδοντόπαστα. Όμως, πριν από αυτό προέχει η απολύμανσή τους, δηλαδή η καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκονται στην επιφάνειά τους. Αυτή απαιτεί διαφορετική διαδικασία από το απλό καθάρισμα
Για την απολύμανση κοσμημάτων χρησιμοποιούμε αντιμικροβιακό σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών σε λογικές ποσότητες. Αποφεύγουμε τα μη αλκοολούχα αντισηπτικά ή μαντηλάκια, γιατί συνήθως περιέχουν μίγματα με χλώριο, το οποίο ενδέχεται να καταστρέψει το κόσμημα. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τη χλωρίνη.
Αφού ολοκληρώσουμε την απολύμανση, μπορούμε να καθαρίσουμε και να γυαλίσουμε τα κοσμήματα. Αυτό το κάνουμε διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού απορρυπαντικό πιάτων σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και βουτώντας μέσα ένα βραχιόλι ή δαχτυλίδι χρυσό για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια το τρίβουμε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και το στεγνώνουμε με χλιαρό αέρα ή μαλακή πετσέτα.
Αντί για απορρυπαντικό μπορούμε απλά να ταμπονάρουμε τα κολιέ, τα χρυσά δαχτυλίδια ή τα βραχιόλια μας με μαγειρική σκόνη και μετά από 2-3 λεπτά να τα γυαλίσουμε με ένα μαλακό πανάκι. Ή μπορούμε να απλώσουμε λίγη ποσότητα οδοντόπαστας πάνω τους και να τα τρίψουμε με την οδοντόβουρτσα.
Ημιπολύτιμες πέτρες στα κοσμήματα και καθάρισμα
Σε περίπτωση που έχουμε δαχτυλίδια, κρεμαστά ή βραχιόλια με ημιπολύτιμους λίθους (π.χ. οπάλιο, τυρκουάζ), χρειάζεται κάποια προσοχή παραπάνω. Οι ορυκτές πέτρες μπορούν να θρυμματιστούν σχετικά εύκολα, οπότε καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να αποφεύγουμε τη λύση του ζεστού νερού για την απολύμανση κοσμημάτων. Επίσης, αποφεύγουμε τη χρήση απολυμαντικού και αντισηπτικού, γιατί μπορεί να αλλοιώσει τις πέτρες. Το απλό απολυμαντικό σαπούνι είναι μάλλον η πιο ασφαλής λύση σε αυτή την περίπτωση.
Τέλος, σε περίπτωση που το κόσμημα έχει πάνω πολύτιμους λίθους (π.χ. διαμάντι) ή μαργαριτάρια, δώστε έξτρα προσοχή στο βούρτσισμα. Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά πολύ απαλές βούρτσες, όπως βουρτσάκια για μακιγιάζ, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χαράξετε ή θρυμματίσετε τους λίθους.
Απομακρύνετε τα κοσμήματα για χέρια —προσωρινά!
Μπορούμε να φανταστούμε τη σημασία που έχει για εσάς το δαχτυλίδι μονόπετρο του γάμου σας ή το βραχιόλι με πέτρες που φοράτε εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, το ιδανικό θα ήταν να τα φοράτε λιγότερο μέχρις ότου περάσει η επιδημία του κορωνοϊού. Καθώς το πλύσιμο των χεριών είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε σχεδόν συνέχει αυτές τις μέρες, το να πρέπει να βάζετε και να βγάζετε τα κοσμήματά σας θα κάνει την όλη διαδικασία ακόμα πιο βαρετή και επαναλαμβανόμενη. Συνεπώς, αντί να αμελείτε την σωματική υγιεινής σας εξαιτίας αυτού, καλύτερα βγάλτε κάποια κοσμήματα από τα χέρια σας για λίγο καιρό.
Ελπίζουμε να βρείτε χρήσιμες τις συμβουλές μας για το καθάρισμα των κοσμημάτων σας, αν συνεχίσετε τελικά να τα φοράτε. Ας κάνουμε ο καθένας την προσπάθειά του ώστε σε λίγο καιρό να φοράμε και πάλι άνετα τα αξεσουάρ που μας εκφράζουν!